Serieus flitsen met Sony NEX en hot shoe-adapter

jesse kraal 3913 0
Sony/Minolta heeft niet alleen een afwijkende flitsschoen voor hun slr's, voor de NEX-serie kwamen ze met een speciale aansluiting. Het heeft even geduurd, maar nu is er een adapter leverbaar waarop je vrijwel alle flitsers aan kunt sluiten.

Sony besloot haar compacte systeemcamera's, met uitzondering van de NEX-7, te voorzien van een nieuw type aansluiting voor fliters. Daardoor zat je vast aan het standaard meegeleverde flitsertje, of de iets grotere HVL-F20S. Niet bijzonder veel keuze dus. Het aansturen van studioflitsers kon alleen als je gebruik maakte van de slave-functie van de flitsers. Daar komt met een nieuwe adapter verandering in.

Hot shoe en PC-aansluiting

De adapter steek je in de flitsschoen van je NEX-5 of NEX-5N (de NEX-3 en C3 worden helaas niet ondersteund) en draai je vast met een metalen schroef. Vervolgens kun je flitsers met een standaardaansluiting monteren, of je studioflitsers aansluiten met een PC-kabel. De adapter kost 79,99 dollar en is te bestellen via de website van leverancier NexPro.

Adapter NEX

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse