QEPrize

Sensor-wetenschappers winnen Queen Elizabeth Prize: 1 miljoen Britse pond

Jasper van Bladel 512 0
Vier wetenschappers met een pioniersrol in de ontwikkeling van beeldsensoren hebben dit keer de prestigieuze Queen Elizabeth Prize gewonnen. Onder hen is Eric Fossum, met wie wij onlangs uitgebreid spraken. De prijs: 1 miljoen Britse pond.

De vier winnende wetenschappers zijn Eric Fossum, George Smith, Michael Tompsett en Nobukazu Teranishi.  Allemaal hebben ze bijgedragen aan de ontwikkeling van de digitale beeldsensor. Smith ontwikkelde in het begin van de jaren zeventig de CCD, een sensorvorm die nu nog regelmatig wordt gebruikt. Naar aanleiding van onderzoek door Tompsett is de CCD uiteindelijk ook in digitale camera’s terechtgekomen. De Japanse Teranishi ontwikkelde de PPD, de gepinde fotodiode.

Vlnr: Michael Tompsett, Nobukazu Teranishi, Eric Fossum,  

Fossum

Eric Fossum tenslotte is de bedenker van de CMOS-sensor en staat daarmee aan de wieg van deze zeer veel gebruikte sensortechniek. Onlangs spraken we met hem over deze vinding en de ontwikkelingen die nog steeds voortduren. Het interview zal te lezen zijn in DIGIFOTO Pro 2.2017.

Impact

De jury van de Queen Elizabeth Prize: ‘De vier onderzoekers winnen de prijs omdat de ontwikkeling van de digitale beeldsensor precies laat zien waar de prijs voor staat. De ontwikkelingen zijn inspirerend, begrijpelijk en ook heeft de ontwikkeling van de digitale beeldsensor wereldwijd een grote impact gehad.’

De winnaars krijgen 1 miljoen Britse pond als prijzengeld, plus de Queen Elizabeth Prize Trofee.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper