Sensor van Canon 650D in detail

Sensor van Canon 650D ontleed

jesse kraal 2549 2
Chipworks deed iets wat maar weinigen zouden doen met een gloednieuwe camera: ze haalden de Canon Rebel T4i (bij ons 650D) volledig uit elkaar. Gekkenwerk wellicht, het geeft ons wel een mooi kijkje in het binnenste. Vooral de sensor met fasedetectie-af is interessant.

Zoals de naam van de website, Chipworks, al doet vermoeden, wordt er vooral gekeken naar de elektronische componenten van de Canon 650D. Er wordt gebruik gemaakt van 'package-on-package' design, wat inhoud dat je verschillende componenten boven op elkaar plaatst om te zorgen dat de communicatie tussen beide onderdelen zo snel mogelijk kan verlopen. Zo zit de DIGIC V-processor bijvoorbeeld verstopt onder een andere chip, in dit geval ram-geheugen van Elpida. De DIGIC V-processor zelf is overigens ook geen volledig eigen product, in een minuscuul formaat staat het Texas Instruments-logo in de rechteronderhoek geëtst.

Canon 650D
Dont try this at home! In het midden, onder de zoeker, zie je de losse sensormodule.

Canon 650D
Links de sensormodule vanaf de achterkant gezien, rechts het spiegelhuis met sluiter en zoeker

Canon 650D
Het binnenste van de DIGIC V-processor. Links onderin is, na extreme uitvergroting, duidelijk het logo van Texas Instruments te zien.

Sensor

Vooral interessant zijn de macro- en infraroodfoto's die Chipworks maakte van de sensor. Deze is door Canon uitgerust met fasedetectie-autofocus, iets wat we eerder zagen bij Fujifilm-compacts en de Nikon 1-serie. In tegenstelling tot bij de Nikon-camera's, waarbij de pixels voor de autofocus in negen rechte lijnen liggen, lijken deze bij Canon willekeurig verspreid over de sensor.

In een patent heeft Canon uitgelegd hoe het ongeveer werkt, ga er van uit dat de bijzondere pixels samen werken met andere pixels die in dezelfde rij liggen. Overigens worden niet telkens pixels met dezelfde kleur opgeëist, in de kleurenfoto is goed te zien dat zowel een blauwe als een rode pixel zijn opgeofferd ten behoeve van de autofocus.

Canon 650D
De sensor van de Canon 650D in zijn behuizing. Tot zover is er niets bijzonders te zien.

Canon 650D
Op deze infraroodfoto zijn de speciale af-pixels goed te zien. Ze lijken willekeurig verdeeld, maar er zal ongetwijfeld een slim patroon inzitten. Tussen sommige pixels kun je een rechte horizontale of verticale lijn trekken. Ga er vanuit dat deze pixels samenwerken. De donkere stippen zijn de tussenruimtes tussen de afzonderlijke pixels.

Canon 650D
Op deze macrofoto zie je twee af-pixels. Voor de ene is een rode pixel opgeofferd, voor de andere een blauwe.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Scrat

Sensor van Canon 650D ontleed --> zonder t!!!

afbeelding van Julian

Inderdaad, slordig.. aangepast!