Sensor Canon EOS 6D getest door DxO Labs

jesse kraal 5209 1
Ook Canon's meest recente camera, de fullframe EOS 6D, is onderworpen aan de strenge tests van DxO Labs. Voor een 10e plek op de ranglijst hoeft de camera zich allerminst te schamen, al doet grote concurrent Nikon het met de D600 nog een stukje beter.

Ondanks dat de Canon EOS 6D, 5D Mark III en de 1D X alle drie een andere sensor hebben, scoren ze vrijwel gelijk in de test van DxO. Alleen op het gebied van ruisprestaties weet de 1D X zijn goedkopere stalgenoten achter zich te laten. De EOS 6D levert dus waar voor zijn geld, aangezien het met afstand de goedkoopste fullframe Canon is.

Canon 6D

Canon EOS 6D versus Nikon D600

Vergelijken we de 6D met die ándere 'goedkope' fullframe-camera, dan zien we een iets ander verhaal. Nikon's D600 weet de EOS 6D namelijk op alle fronten te overklassen. Vooral het verschil in dynamisch bereik valt op. Overigens moet wel opgemerkt worden dat dit verschil enkel op iso 100 zo groot is. Naarmate de gevoeligheid wordt opgeschroefd, neemt het verschil af. Vanaf iso 1600 neemt de 6D zelfs de leiding over, om deze niet meer af te geven. Je profiteert dus vooral bij landschapsfotografie van het hogere dynamisch bereik van de Nikon.

DxO
Bij lage gevoeligheden is de Nikon D600 de 6D duidelijk de baas. Dat verschil wordt rap kleiner en veranderd zelfs in een achterstand bij hogere iso-waarden.

Video

De filmfunctie van de 6D lijkt in eerste instantie op die van de 5D Mark III, maar dat lijkt niet helemaal te kloppen. Niet alleen mist de camera de koptelefoon-uitgang, de filmkwalteit lijkt dichter bij de 5D Mark II dan bij de Mark III te staan. De op video gerichte website Planet5D heeft de drie camera's vergeleken en kwam tot deze conclusie.

Praktijk

Uiteindelijk zijn we vooral benieuwd hoe de camera in de praktijk zal presteren. Zodra wij een testexemplaar binnen hebben, zullen we jullie hiervan uiteraard op de hoogte brengen!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Max Timmer

Is er al een oplossing bedacht voor het gebrek aan ingang koptelefoon?