Selfies uit de begintijd van de fotografie

Selfies uit de begintijd van de fotografie

PieterMolenaar 795 0
In de beginjaren werd niet alleen druk geëxperimenteerd met chemische ontwikkelprocessen, maar ook nam men toen al zelfportretten. Zie het als een vroege vorm van de nu razendpopulaire selfies. News18 heeft een tiental van deze historische selfies online gezet.

Louis Daguerre wordt gezien als een van de grondleggers van de analoge fotografie. In 1826 maakte hij met Nicéphore Niépce de eerste foto en in 1837 ontwikkelde hij zijn daguerreotypie-techniek op basis van een verzilverde koperen plaat met opgedampt jodium. Het duurde niet lang voordat men zichzelf ook wilde vereeuwigen op foto's. News18 heeft de tien oudste zelfportretten online gezet.

Historische selfie

Het oudste zelfportret is uit 1839 van Robert Cornelius, een amateur scheikundige en hobbyfotograaf. Hij maakte voor onderstaande selfie gebruik van de daguerreotypie-techniek die Cornelius wilde verbeteren met zijn experimenten.

Ook Antoine Francois Jean Claudet maakte gebruik van de daguerreotypie-techniek. Hij had zijn fotografiepraktijk in London en concurreerde daar hevig met tijdgenoot Richard Beard. Claudet bleek uiteindelijk de meer succesvolle van de twee en werd aangesteld als de vaste fotograaf van koningin Victoria. Claudet was onder meer de uitvinder van het rode licht voor in de donkere kamer.

Oscar Gustav Rejlander experimenteerde omstreeks 1865 met samengestelde foto's door negatieven te combineren. In onderstaande foto zien we een dubbele 'selfie' met Rejlander zowel als kunstenaar en militair op de foto.

Kijk voor meer historische zelfportretten op de site van News18