'Selfie' opgenomen in woordenlijst Van Dale

Ymke Frijters 1603 2
Van Dale heeft de nieuwe woordenlijst bekendgemaakt. Het woord 'selfie' (een foto nemen van jezelf) kun je voortaan legitiem gebruiken in de Nederlandse taal. In totaal zijn er zeshonderd woorden toegevoegd aan de woordenlijst, maar meer fotografiejargon hebben we niet kunnen ontdekken.

Elk half jaar brengt de Van Dale een nieuwe woordenlijst uit. De lijst bestaat dit keer uit 600 nieuwe woorden. Selfie staat op de lijst en is vanaf nu dus 'goed Nederlands'. 

Van Dale omschrijft 'selfie' als volgt: 'Fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites e.d.'


Een zelfportret heet tegenwoordig een selfie.
Foto: Michael Coghlan / Flickr Creative Commons

Naast selfie werden ook de opvallende woorden wazzup ('hoe is het?'), swag ('stijl' of 'cool') en mindfuck ('iets dat mensen geestelijk in verwarring brengt, hen op het verkeerde been zet') opgenomen in de lijst. Er zijn ook 'normale' nieuwe woorden, zoals dierenrechten ('rechten die geacht worden van nature aan dieren toe te komen'), flitsbak ('langs de weg geplaatste bak met flitskast') en onnozelheid ('gebrek aan doorzicht').

Maar die woorden kenden we toch al wel? Zul je misschien denken. 'We gaan niet over één nacht ijs als we nieuwe woorden zien,' zegt hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale tegen BNR. 'We lopen altijd ietsje achter bij de werkelijkheid, maar we vinden dat de kans heel groot moet zijn dat een woord er voor langere tijd in blijft staan.'

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke

afbeelding van Anonymous

Ze zijn niet toegevoegd aan de Dikke Van Dale, maar aan de online woordenlijst, een essentieel verschil. Pas als een woord beklijvend is over langere tijd wordt het daadwerkelijk toegevoegd aan het woordenboek.

afbeelding van Julian

Je hebt helemaal gelijk, aangepast.