Seelevel - Contriving Inquiries

Julian 1564 0
De geënsceneerde fotografie staat deze maanden door heel Nederland en in Antwerpen in de schijnwerpers. Seelevel Gallery levert met de tentoonstelling Contriving Inquiries vanaf 30 oktober een bijdrage in Amsterdam.

De geënsceneerde fotografie, die niet gericht is op het vastleggen van de realiteit, maar juist op het creëren van een eigen werkelijkheid met de camera, speelt binnen de kunst- en fotografiewereld een steeds belangrijkere rol. Seelevel presenteert in Contriving Inquiries werk van de huidige generatie fotografen die zich op een explorerende manier bezighoudt met geënsceneerde fotografie. Door het samenstellen van een illusionaire werkelijkheid, onderzoeken, bevragen en bekritiseren zij onze geconditioneerde perceptie van de werkelijkheid en zoeken zij daarnaast de grens op tussen fantasie en realiteit. Deelnemende fotografen zijn: Sofie van Dam, Freudenthal/Verhagen, Astrid Hermes, Ellen Kooi, Brígida Mendes en Nadine Tasseel

Grenzen van modefotografie

Het duo Freudenthal/Verhagen onderzoekt  op onconventionele wijze en met humor de grenzen van modefotografie. Het is niet altijd duidelijk wat ‘echt’ is of niet, mooi of lelijk, mode of kunst. Freudenthal/Verhagen zijn experts in het visualiseren van een wereld in beelden die niet alleen surrealistisch is, maar tegelijkertijd een multi-gelaagde realiteit presenteert die vaak ervaren kan worden als absurd, politiek en erotisch tegelijk.

Foto © Freudenthal/Verhagen, Circles, 2010

Minieme gebeurtenissen

De vooral in het buitenland succesvolle Nederlandse fotografe Ellen Kooi fotografeert Nederlandse landschappen waarin minieme gebeurtenissen plaatsvinden die subtiel of moedwillig de rust verstoren. Zij creëert filmische situaties waarin symbolische, echte en surrealistische elementen met elkaar verweven zijn. Geïnspireerd door moderne dans en met haar ervaring in de theaterfotografie gebruikt zij de taal van het lichaam in haar foto’s, en is zij in staat daarmee een verhaal te vertellen.

Foto © Ellen Kooi, Beverwijk - berenklauw, 2008

Picturale fotografie

Ook de Antwerpse Nadine Tasseel gebruikt de geënsceneerde fotografie om haar fascinaties vorm te geven, maar kiest daarin voor picturale fotografie. Beelden laten spreken via metaforen is de basis van haar werk. Zij gebruikt klassieke items die ze op haar manier verwerkt. Maskers verbergen gezichten, naakten vertonen zich in een opvallende schilderkunstige omgeving. Ze streeft in haar werk naar een esthetische perfectie en inhoudelijke stilte.

Foto © Nadine Tasseel, Zonder titel, 2006

Droomachtige tussenwereld

Sofie van Dam maakte afgelopen jaren naam met haar zorgvuldig geënsceneerde foto’s, waarin zij verslag lijkt te doen van een droomachtige tussenwereld. Ze maakt haar werk naar aanleiding van verhalen van anderen of zichzelf, waarbij ze de intieme, poëtische beelden niet helemaal invult. De foto's prikkelen de kijker om er zijn eigen betekenis en emotie aan toe te kennen.

Foto © Sofie van Dam,  Early Spring I, 2009