Seagull CM9 combineert camera en projector in Twin Lens Reflex-bodyontwerp

Seagull CM9 combineert camera en projector in twin lens reflexontwerp

PieterMolenaar 1694 0
Het Chinese bedrijf Seagull heeft een compactcamera uitgebracht met een uiterlijk dat herinneringen oproept aan de periode waarin twin lens reflex-camera's populair waren. Naast het bijzondere ontwerp valt de CM9 op door de ingebouwde projector.

Het uiterlijk van de CM9 mag dan misschien retro zijn, het binnenwerk is volgens de productpagina echter bij de tijd. De behoorlijk rechthoekig vormgegeven camera heeft een 1/1,7-inch cmos-sensor met 10 megapixels en een lichtsterk 3,8x zoomobjectief met een brandpuntsafstand dat overeenkomt met 24-90mm in kleinbeeldformaat. Het grootste diafragma is f/1.4 in de groothoekstand en f/2.3 in de telestand.

Ingebouwde projector

Net als bij de Nikon S1000PJ en latere modellen in die serie, heeft de CM9 een ingebouwde projector. Deze kan een beeld met een resolutie van 854 bij 480 pixels projecteren, breder dan het 4:3-beeld van die Nikon-modellen. Ook de lichtopbrengst is met 40 lumen beduidend hoger.

Twee lcd's en een projector

Om te kunnen zien wat je fotografeert is de CM9 uitgerust met twee lcd's: een 4,3-inchscherm met 920K-subpixels achter en een 2,4-inch variant met 460K-subpixels om van bovenaf te kijken. Door de grote accucapaciteit van 3200mAh kunnen met de CM9, volgens CIPA-normen, 600 foto's gemaakt worden of kan de projector gedurende een uur beelden vertonen. Verder is wifi ingebouwd, kan de camera met een stekker opgeladen worden en wordt een stijlvolle afstandsbediening meegeleverd.

Twin Lens Reflex

Hoewel het rechthoekige ontwerp met de twee objectieven boven elkaar herinneringen oproept aan de bekende Rolleiflex en Rolleicord cameras van Rollei, is de CM9-camera van Seagull vooral een verwijzing naar de eigen historie van het Chinese bedrijf. Seagull, de oudste camerafabrikant in China, werd in 1958 opgericht en produceerde in de jaren zestig de Seagull 4 Twin Lens Reflex-camera. Rollei bracht trouwens in 2011 een digitale miniatuurversie uit van de klassieke Rolleiflex-camera.