Schokkende beelden uit WOII ontdekt

Redactie 1805 0
Het Stadsarchief Amsterdam en het Romano Archive in Italië hebben beide nieuwe schokkende beelden uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Het gaat hierbij om circa 250 foto's van NSB-fotograaf Bart de Kok en in kleur opgenomen filmmateriaal.

De foto's zijn gevonden tijdens de verbouwing van een pand in Amsterdam-Zuid en dateren uit 1941 en 1942. Ze zijn afkomstig van NSB'er en fotograaf Bart de Kok, bekend van zijn foto's uit 1943, waarbij hij het transport van Joden op het Muiderpoortstation vastlegde. Naast de schokkende foto's uit Amsterdam heeft het Italiaanse Romana Archive enkele minuten bewegende beeld gevonden uit dezelfde periode. Niet van burgerzaken, maar van geallieerde oorlogsfotografen werkzaam aan het front.

Foto © Bart de Kok

Persfotograaf

De gevonden foto's laten vooral politieke gebeurtenissen zien. NSB'er De Kok kwam aan het begin van de oorlog in contact met de Amsterdamse rechercheur Klarenbeek, waarvan hij vermoedelijk de meeste opdrachten kreeg. Klarenbeek is dan ook regelmatig op de foto's terug te zien tijdens handelingen die hij ten gunste van de Duitsers uitvoerde.

Op de foto's zijn ook straatscènes afgebeeld, geschoten voor propagandistische doeleinden en met een duidelijk antisemitische toon. Naast foto's van onrusten en het vervangen van Joodse straatnaambordjes voor niet-Joodse straatnamen, bestaat een deel van de collectie uit foto's van het deporteren van Joden en het doorzoeken van Joodse diamanthandelaren op de Amsterdamse Diamantbeurs.

Duplicatie

Van de politieke gebeurtenissen die De Kok vastlegde moest hij de afdrukken en negatieven bij de Duitsers inleveren. Ondanks dat hij NSB'er was gaf hij zonder toestemming van de bezetter ook afdrukken aan Josef van Poppel. Van Poppel, eveneens al jaren werkzaam voor de Duitse inlichtingsdienst, was een bekende van hem die in het huis woonde waar nu de foto's gevonden zijn.

Na de bevrijding werd duidelijk dat er zich in het huis nog foto's bevonden. Nadat het pand tweemaal zonder succes doorzocht werd zijn de foto's nu, 66 jaar later, tijdens een verbouwing alsnog gevonden. De verbouwing is secuur uitgevoerd omdat er al vermoed werd dat er zich nog waardevolle documenten bevonden.

Door de jaren heen zijn de foto's beschimmeld geraakt en waren ze nodig aan conservering toe. Zorgvuldige restauratie zorgde ervoor dat de foto's onlangs konden werd gepubliceerd.

Foto © Bart de Kok

Video

Terwijl in Amsterdamse een collectie foto's wordt gevonden, zet het Italiaanse bedrijf Romano Archive exclusief bewegend beeld, in kleur, online. Het paar minuten durende filmje toont geallieerde oorlogsfotografen aan het werk dicht bij het front.

De compilatie laat vooral Amerikaanse fotografen zien in onder andere Duitsland, Japan en Frankrijk. Ook worden gedetailleerd de eerste confrontaties tussen het Amerikaanse en het Russische leger in beeld gebracht.

De soms schokkende beelden geven een goede indruk van fotografie tijdens de tweede wereldoorlog weer.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie