Schneider-Kreuznach pakt uit met tien nieuwe objectieven

jesse kraal 3088 0
De Duitse fabrikant Schneider-Kreuznach pakt uit met tien nieuwe objectieven. Dat betekend niet alleen nieuw glaswerk, maar ook het aanboren van nieuwe markten. Niet eerder had Scheider objectieven met mft-vatting, video-en 'normale' dslr-objectieven.

Schneider-Kreuznach richt met het nieuwe glaswerk in één klap op drie nieuwe markten. Vooralsnog maakte de fabrikant vooral glaswerk voor technische camera's, voor dslr's hadden ze enkel een serie tilt-shiftobjectieven in de aanbieding. Daar komt verandering in met de introductie van een tiental nieuwe objectieven.

schneider

Micro Four Thirds

De toekomst is spiegelloos wordt wel eens gezegd. Schneider-Kreuznach dekt zich alvast in met een drietal objectieven voor het micro-four-thirds-systeem. Het gaat om een Super-Angulon 14mm f/2.0, een Xenon 30mm f/1.4 en een Makro-Symmar 60mm f/2.4. Voor het eerst (enkele objectieven voor compactcamera's daargelaten) zien we autofocus op objectieven van de fabrikant. De komst van de 14mm was al eerder aangekondigd.

SchneiderDSLR

In tegenstelling tot de mft-objectieven, moeten het nieuwe glaswerk voor dslr's het doen zonder autofocus. Volgens Schneider-Kreuznach hebben de objectieven een erg hoog oplossend vermogen en zijn ze daardoor geschikt voor digitale camera's met zeer veel megapixels. Het gaat om vier ontwerpen: eenschneider Makro-Symmar 85mm f/2.4, een Xenon 35mm f/1.4, een Xenon 50mm f/1.4 en een PC-TS Super-Angulon 28mm f/4.5 HM Aspheric. Vooral dat laatste objectief heeft een indrukwekkende naam, het gaat in om een tilt-shiftobjectief. Het viertal komt in uitvoeringen met een Canon EF-, Nikon F-, Sony A- en Pentax K-vatting.

SchneiderVideo

Na Carl Zeiss is Schneider-Kreuznach de tweede Duitse fabrikant die met speciale video-objectieven komt. Het gaat hier overigens om nieuwe ontwerpen, het zijn dus geen varianten van foto-objectieven. De cine-objectieven zijn geschikt voor fullframe-sensoren en hebben geen vast bayonet. In plaats daarvan kun je adapters kopen waarmee je ze geschikt kunt maken voor Canon of Nikon-camera's. Liefst veertien diafragmabladen moeten zorgen voor een zeer zachte en aangename bokeh. Alle drie de objectieven behoren tot de Video Xenon-serie en hebben een maximale lensopening van T2.1. Het gaat om de brandpunten 25, 50 en 75mm.

Prijzen en beschikbaarheid

Prijzen zijn nog niet bekend, reken echter niet op scherpe aanbiedingen. Net als Carl Zeiss mikt Schneider-Kreuznach namelijk op het hogere segment. Hoogwaardige metalen behuizingen en vermoedelijk goede optische prestaties zullen dit waarschijnlijk onderstrepen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse