Scarlett Hooft Graafland maakt kans op Deutsche Börse Prize

sanne 3780 0
Momenteel is in Huis Marseille 'Soft Horizon' van Scarlett Hooft Graafland te bewonderen. Naar aanleiding van deze expositie is ze genomineerd voor de prestigieuze internationale Deutsche Börse Prize 2012. Wij spraken haar over de nominatie.

Voorlopig staat Scarlett op de longlist, later zullen van die lijst vier fotografen op de shortlist belanden. Wie de prijs – een tentoonstelling en bedrag van 30.000 pond - uiteindelijk in de wacht mag slepen, wordt eind december bekendgemaakt. Vorig jaar was dit Jim Goldberg.

Scarlett is verrast over haar nominatie voor de Deutsche Börse Prize 2012 ‘Ik vind het fantastisch en had het helemaal niet verwacht. Voor zover ik weet kent de collectie van de Deutsche Börse nauwelijks geënsceneerde fotografie.’

Scarlett Hooft Graafland
Foto: Scarlet Hooft Graafland

Onbekend

Al vanaf eind jaren zestig wordt de fotografievorm die Scarlett bezigt, gebruikt. ‘Het is geen nieuw genre, maar de aandacht ervoor lijkt wel iets te zijn toegenomen.’ Voor de fotografe moet dat ook de belangrijkste reden zijn waarom ze genomineerd is: ‘Het is een onbekendere fotografievorm die zich op de grens van fotografie en beeldende kunst beweegt. Misschien dat de jury juist vanwege het onbekendere karakter mijn werk heeft genomineerd.’

Scarlett wacht met spanning af op de bekendmaking van de shortlist. ‘Ik zit tegen die tijd in Bolivia, maar ik ga zeker mijn e-mail in de gaten houden.’ Tot 11 december 2011 kun je de tentoonstelling van haar bijzonderen werk, Soft Horizon, zien in Huis Marseille.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne