Sanne Sannes - Darkness & Light

Julian 2737 0
In de korte tijd dat Sanne Sannes (1937-1967) als fotograaf werkzaam was heeft hij een uniek oeuvre tot stand gebracht. Allesbepalend hierin was zijn obsessie voor de erotische kracht van de vrouw.

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam presenteert met Darkness & Light een overzicht van het fotografische werk van Sanne Sannes (1937-1967). De vrouw was zijn favoriete onderwerp en vormde voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Sannes fotografeerde de vrouw keer op keer tijdens extatische sessies, waarin zij vaak naakt en op haar meest intieme momenten werd vastgelegd. Deze intimiteit wordt benadrukt door onscherpe en onderbelichtte foto’s die ontstonden doordat Sannes met bestaand licht werkte en altijd uit de hand fotografeerde.

Veelbelovend

Met zijn grofkorrelige erotische portretten, zijn ongedwongen experimenteerdrift en non- conformistische houding werd Sannes gezien als de meest veelbelovende fotograaf van de jaren zestig. Hij werkte zowel aan tentoonstellingen in Nederland als buiten de grenzen. Tot een echte doorbraak is het door zijn vroegtijdige dood nooit gekomen. Hij overleed op dertigjarige leeftijd tijdens een auto-ongeluk.

Hoewel zijn carrière niet van lange duur is geweest heeft Sannes toch een hoogwaardig oeuvre opgebouwd. De tentoonstelling in Foam toont een dwarsdoorsnede van dit werk en omvat unieke vintage prints, groot formaat afdrukken die Sannes speciaal maakte voor tentoonstellingen, projecties en delen uit de dummy Dagboek van een erotomaan, een nooit uitgegeven fotoboek van Sannes.


Sanne Sannes, Untitled 1962-1965 © Sanne Sannes / courtesy Kahmann Gallery


Sanne Sannes, Untitled 1962-1965 © Sanne Sannes / courtesy Kahmann Gallery


Sanne Sannes, Untitled 1962-1965 © Sanne Sannes / courtesy Kahmann Gallery