Winnaar Nikon Theatherfotografieprijs 2015

Sanne Peper wint Nikon Theaterfotografieprijs 2015

Julian 3472 0
Tijdens het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg Amsterdam is de Nikon Theaterfotografieprijs 2015 uitgereikt. Sanne Peper wint 2500 euro met 'een lekkere vieze foto', aldus de jury.

De Nikon Theaterfotografieprijs is de opvolger van de voormalige TheaterFotoPrijs, die in 2012 voor het laatst werd uitgereikt. Zes genomineerde fotografen streden om de hoofdprijs van 2500 euro. Uiteindelijk koos de jury unaniem voor het werk van Sanne Peper. Zij maakte de winnende foto in opdracht van Toneelgroep Oostpool voor de voorstelling Onrendabelen.

Foto: Sanne Peper
Foto © Sanne Peper

Het juryoordeel: 'De foto vertelt meerdere verhalen en intrigeert in hoge mate. Wat is er aan de hand? Is er iemand vermoord of verkracht of slaapt hij te midden van drie vrouwen. Drie vrouwen die elk in hun eigen wereld lijken te verkeren, of niet? Het is een heel vleselijke foto of zoals één van de juryleden het verwoordde: het is een lekkere vieze foto. De vrouw rechts trekt in eerste instantie de aandacht met haar lach en bezwete borsten. Pas in een later stadium valt het hoofd van de man op, ook al heeft de fotografe daar scherp gesteld. Wat doet hij daar in deze vreemde setting? Waarom ligt-ie daar? Er zit een sterke theatrale spanning in de foto die nog eens versterkt wordt door het standpunt van de fotografe en de compositie van de foto. Door het aansnijden van de drie vrouwen voelen we ons deel uitmaken van het moment, direct betrokken, alsof we er bij zijn.'