SanDisk zet in op CFast 2.0, XQD is van de baan

sanne 1889 1
Ook SanDisk gebruikt de Photokina als moment om nieuws aan te kondigen: de ontwikkeling aan van nieuwe flashgeheugenkaarten. Wij praten op de beurs met Gerry Edwards van SanDisk en vragen hem gelijk even naar de XQD-kaarten.

Met alle fabrikanten die uitpakken met nieuws tijdens de Photokina, doet ook SanDisk een duit in het zakje. De marktleider in flashgeheugenkaarten bouwt aan een nieuwe variant CompactFlash-kaarten, gebaseerd op de nieuwe CFast 2.0-specificatie.

sandisk
De SanDisk-stand op Photokina 2012

Tijdens een gesprek in de kleine kamer achter de SanDisk-stand vertelt Gerry Edwards, Director of Product Marketing van SanDisk, dat er steeds grotere behoefte is aan een nieuwe, snellere en krachtigere kaart. 'De grote bestanden die camera’s tegenwoordig in staat zijn te produceren, vullen de huidige kaarten snel.'

Groeiende resoluties

Professionals in de filmwereld, waar 2K en 4K-video in opkomst zijn en 8K al voor de deur staat, zullen daar nu al last van hebben. Wanneer de resoluties en framerates in de toekomst groeien, zullen de bestaande kaarten niet meer groot en snel genoeg zijn. 'De nieuwe specificatie moet daarom met een grotere interfacebandbreedte en een veel hoger prestatieniveau de nodige snelheid bieden voor het vastleggen van grote serie foto's en video's in hoge resolutie.' SanDisk belooft dat de nieuwe kaarten voldoen aan de vereisten voor 2K en 4K-gebruik en het zo mogelijk maken om de kaarten te gebruiken bij hdtv- en bioscoopproducties.

XQD-kaart?

Een nieuwe kaart dus op de agenda van SanDisk, maar was er niet nog iets anders in de maak? Hoe zit het eigenlijk met de XQD-kaarten? SanDisk was één van de bedenkers van deze standaard. 'Ik denk dat het een misverstand is dat wij XQD-kaarten gingen maken. We hebben de specificaties helpen ontwikkelen, maar dat betekent niet dat we ook daadwerkelijk dergelijke kaarten gaan produceren. We ontwikkelen wel meer.’

Gerry Edwards
Gerry Edwards,  Director of Product Marketing bij SanDisk

Maximaal 600MB/s

De XQD-kaarten zijn wat Gerry betreft van de baan. De CFast 2.0-specificatie belooft theoretische maximumsnelheden van 600MB/s. Dat is overigens net zoveel als de theoretische limiet van de XQD-standaard.

De kaarten die waar het SanDisk-team hard aan bouwt, worden niet uitgerust met WiFi. 'Dat hebben de meeste camera’s nu zelf wel. We lanceerden kaarten met WiFi anderhalf jaar geleden toen slechts een aantal camera’s ermee waren uitgerust.' Nu worden de kaarten nog goed verkocht, maar dat dat gaat veranderen weet Gerry ook. 'Op een gegeven moment zullen dat soort kaarten overbodig worden, de apparaten zullen het dan van ons over gaan nemen op dat gebied', erkent hij.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Henri

Alles prima zolang ze het CF formaat maar ongemoeid laten!
Ik heb weinig behoefte aan kleine, onhandelbare priegelkaartjes die de kans op zoekraken alleen maar vergroten.....

Waarschijnlijk zit het gros van de fotografen niet eens te wachten op wéér een nieuwe standaard met wéér een fikse investering die over 2 jaar wellicht wéér achterhaald is!
Ik heb geïnvesteerd in Extreme Pro kaartjes en wil daar voorlopig mee vooruit kunnen, ook wanneer ik mijn huidige DSLR vervang door de volgende generatie.