Sandisk maakt 's werelds snelste geheugenkaart, maar voor wie?

jesse kraal 2059 2
CFast 2.0 is wat Sandisk betreft de opvolger van Compact Flash. De bekende cf-kaartjes zitten ondertussen aan hun limiet wat snelheid betreft. Sankdisk's nieuwe kaart is in staat snelheden te halen tot 450 MB/s, waarmee ze het record afpakken van Toshiba's Exceria sd-kaartjes.

Tot voor kort stond het record voor snelste geheugenkaartjes op naam van Toshiba met de Exceria sd-kaarten. 'Leuk', zal menig fanatiek of professioneel fotograaf zeggen, 'maar sd-kaarten zijn mij te fragiel.' Precies om die reden is de oude cf-kaart nog altijd de 'standaard' voor opslag bij de high-end dslr's. De traditionele cf-kaart zit echter aan zijn limiet qua snelheden. Om die reden kreeg de Nikon D4 een XQD-slot, speciaal voor de nieuwe snelle kaarten van Lexar en Sony. Tot op heden is de Nikon D4 nog altijd de enige fotocamera die gebruikmaakt van de kaarten. Het succes van XQD lijkt (vooralsnog) uit te blijven.

CFast 2.0

Welicht vergaat het Sandisk beter, zij zetten hun geld op CFast 2.0 als opvolger van Compact Flash. De nieuwe SanDisk Extreme PRO CFast 2.0-kaarten maken gebruik van de SATA-interface, dezelfde aansluiting die moderne interne harde schijven en ssd's hebben. Dit maakt veel hogere snelheden mogelijk en zo kan het dat Sankdisk het record van Toshiba afpakt met twee CFast 2.0 kaarten met een theoretische snelheid van 450 MB/s. Ze zijn leverbaar in 60GB- en 120GB-uitvoering, prijzen zijn op aanvraag.

Karige ondersteuning

Tot op heden wordt ook deze kaart-standaard maar door één camera ondersteund, de professionele Arri Amira filmcamera. Afgelopen jaar heeft Sandisk echter al aangegeven ook met Canon samen te werken, dus wellicht zien we in de nabije toekomst ook Canon-camera's die de nieuwe kaartjes gaan ondersteunen. De strijd om de nieuwe 'professionele' kaart-standaard is losgebarsten!

CFast 2.0 sandisk

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Matt H. Imaging

"'Leuk', zal menig fanatiek of professioneel fotograaf zeggen, 'maar sd-kaarten zijn mij te fragiel.'"

Hoezo fragiel? SD-kaarten zijn net zo robuust als Compact Flash. Sterker nog, ik heb de nodige malen problemen gehad met die 50 pins connector voor CF kaarten. Deze is gewoon erg kwetsbaar. Enkele keren meegemaakt dat 1 van deze pins verbogen werd bij het invoeren van de CF kaart. Een heel gepruts om hat dan weer goed te krijgen. Met SD heb je dat probleem niet.

Aangezien deze nieuwe CFast kaart gebruik maakt van SATA, zal het wel een ander soort connector zijn dan bij de oude CF kaarten.

afbeelding van jesse kraal

Op 'menig fotograaf' zijn natuurlijk de nodige uitzonderingen... ;). Ik heb zelf al diverse malen gehad dat het lock-pinnetje van een sd-kaart het begeeft met een onbruikbare kaart als gevolg, daarnaast zijn sd-kaarten minder goed bestand tegen vocht. De pinnen in de kaartlezer vergen inderdaad iets meer aandacht bij het plaatsen van de kaart, bij de nieuwe CFast 2.0-standaard zijn de pinnen overigens vervangen.