SanDisk en Lexar komen voorlopig niet met XQD-geheugen

Julian 2112 0
Zowel SanDisk als Lexar hebben kenbaar gemaakt dat ze voorlopig geen XQD-geheugenkaarten op de markt zullen brengen. Dat is opvallend, gezien SanDisk meehielp aan het ontwikkelen van de standaard. Alleen Sony heeft een XQD-kaart uitgebracht.

Sony XQDSony, Nikon en SanDisk ontwikkelden samen de XQD-standaard als opvolger voor CompactFlash. De Nikon D4 is de eerste (en voorlopig enige) camera die gebruik maakt van de nieuwe kaarten, Sony heeft nu als enige fabrikant zo'n kaart in het assortiment.

SanDisk bevestigt tegenover CNET dat er is gekozen om voorlopig geen XQD-producten op de markt te brengen. Lexar zegt de technologie eerst te willen evalueren en de reactie van de markt af te wachten.

Sony en Nikon

Het feit dat Nikon de D4 heeft uitgerust met een XQD-slot zou wel eens te maken kunnen hebben met de samenwerking met Sony. Het is een publiek geheim dat Nikon aangepaste sensors uit de fabrieken van Sony gebruikt in haar digitale spiegelreflexcamera's.

Mocht het nieuwe XQD-geheugen aanslaan, dan zullen SanDisk en Lexar vermoedelijk wel over de brug komen. Of de nieuwe standaard snel zal inburgeren hangt vooral af van de implementatie in nieuwe camera's.

Het nieuwe topmodel van Canon, de EOS 1D X, heeft niet de beschikking over een XQD-slot. Of de langverwachte Canon 5D Mark III wel zo'n slot krijgt is nog maar de vraag. Nikon zal het slot vermoedelijk toepassen in meerdere camera's en ook bij Sony verwachten we brede ondersteuning voor de nieuwe standaard.

Nikon D4 XQD-slot
De Nikon D4 is momenteel de enige camera met XQD-kaartslot