Samyang werkt aan 50mm f/1.2

Julian 3139 3
Samyang heeft al een flink aantal lichtsterke objectieven met vast brandpunt in het assortiment, een 50mm ontbreekt nog. Daar komt in verandering in, de fabrikant zegt te werken aan een 50mm f/1.2 die mogelijk in 2014 verschijnt.

Na de 85mm, 35mm en 24mm, allen met diafragmaopening van f/1.4, werkt de Koreaanse objectieven fabrikant Samyang nu aan een 50mm. Deze zal nog lichtsterker zijn dan de huidige objectieven, de maximale diafragmaopening bedraagt f/1.2.

Op de Facebookpagina bevestigt Samyang de komst van het objectief. De 50mm f/1.2 komt 'mogelijk' in 2014 op de markt. Verwacht een objectief met handmatige scherpstelling, net als de andere primes van de fabrikant. Het objectief komt in smaken voor Canon, Nikon en Sony-camera's.

Ook zou het ons niets verbazen als Samyang een variant speciaal voor filmers op de markt brengt. Van de 85mm, 35mm en 24mm verschenen ook al variaties met T-stop van 1.5 en tandjes voor follow-focus-systemen. In het geval van de 50mm zouden we dan een 50mm T1.3 verwachten.

Samyang 50mmafbeelding van R.N

mooi om te horen maar om eerlijk te zeggen is het DOF veel te klein of te groot (is maar hoe je het bekijkt) ik heb zelf een 50MM 1.4 sigma en kan op 1.4 nauwelijks meerde personen vast leggen 5 cm verschil in diepte zie je meteen op het resultaat.

afbeelding van Arnold van Wijk

Denk ook niet dat een 1.2 bedoeld is om meerdere personen scherp vast te leggen, maar juist om zaken te isoleren. Dat de DOF heel krap is moge duidelijk zijn, maar er zijn genoeg situaties waarin dat juist wenselijk is. Een dergelijk objectief vereist wel een ander matglas, dus met de 5D mark III zal het (los van live view) lastig focussen worden, met de 5D mark II denk ik dat het een fraaie combi gaat worden.

afbeelding van PBeter

Het geringe DOF geeft juist een geweldig mooi effect, maar is inderdaad wel lastiger om te focussen