Samyang toont eerste testfoto's 24mm f/3.5 Tilt-Shift

Samyang toont eerste testfoto's 24mm f/3.5 Tilt-Shift

jesse kraal 13626 4
Met spanning wordt uitgekeken naar het moment dat de Samyang 24mm f/3.5 Tilt-Shift beschikbaar komt. Met een prijskaartje van zo'n 1000 euro is het objectief een stuk minder duur dan de concurrentie van Canon en Nikon. Samyang gunt ons een eerste blik op de beelkwaliteit.

Op de website van de Europese importeur van Samyang zijn een tiental testfoto's te bekijken die zijn gemaakt met het nieuwe tilt-shiftobjectief. Met name de foto's met perspectiefcorrectie zijn interessant, aangezien die een beeld geven van de hoekscherpte bij extreme verstellingen. Overigens heeft het bij dergelijke foto's alleen zin de hoeken te beoordelen aan de kant waarheen het objectief versteld is, aangezien alleen deze hoeken dicht bij de rand van de beeldcirkel liggen.

Samyang
Een van de getoonde testfoto's (klik voor volledige resolutie). Foto: Samyang.pl

Eerste indruk

De eerste indruk die de foto's achter laat is lang niet slecht. Richting de uiterste hoeken kun je zeker een afname van de scherpte waarnemen, maar gezien de extreme verstellingen lijkt de Samyang behoorlijk te presteren. Ook van sterke vervormingen lijkt geen sprake en dat is goed nieuws. Eenmaal versteld, laat vervorming zich zeer lastig verwijderen omdat deze dan niet meer uniform is. Overigens blijft het lastig beoordelen, aangezien de fotograaf lang niet overal even zorgvuldig lijkt te zijn geweest met het exact rechtzetten van de camera. Ook hebben we geen zicht op de bewerkingen en eventuele correcties die zijn uitgevoerd. 

Opvallend is dat de scherpte zelfs op f/3.5 behoorlijk goed lijkt te zijn, zelfs in de hoeken zien we nog prima resultaten. Zeker in het midden is descherpte erg goed. Overigens moeten we afgaan op de gegevens van Samyang, want verdere exif ontbreekt. Afgaande op het formaat van de foto (5760 x 3840 pixels) lijkt het er op dat een Canon 5D Mark III is gebruikt om de foto's te maken.

Samyang 24mm

Zomer

Deze zomer moet het objectief in Nederland op de markt komen, maar een definitieve prijs en introductiedatum zijn nog niet bekend. Nu de eerste foto's van een productie-exemplaar online staan, hebben we goede hoop dat ons geduld niet al te lang meer op de proef wordt gesteld.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Website Samyang:

"Suggested retail price of the product in Poland is 3975 PLN, in Europe is 979 EUR.
The first batch of the lenses will be released in mid-May 2013."

afbeelding van Anonymous

Lekker research werk daar bij digifotopro.

afbeelding van Anonymous

De resolutie is 5.616px × 3.744px, dus het zal wel een 5D Mark II zijn.

afbeelding van Anonymous

Tenminste de voorbeeldfoto die in dit artikel staat, andere zijn inderdaad ook met de Mk III gemaakt.