Samyang 24mm f/3.5 TS

Samyang maakt komst 24mm f/3.5 TS-objectief officieel

Julian 3326 5
Enkele dagen geleden dook er al een foto op van een Tilt-Shift-objectief van Samyang. Nu maakt de Koreaanse objectievenfabrikant bekend inderdaad een 24mm f/3.5 TS te zullen uitbrengen. Het objectief wordt voor het eerst getoond op de Photokina.

De Samyang T-S 24mm 1:3.5 ED AS UMC is geschikt voor fullframe-camera's en beschikt over 12mm shift en 8,5 graden tilt-functionaliteit. De shift-functie kan 90 graden gekanteld worden ten opzichte van de lensvatting en daarnaast is de tilt-functie te 90 graden te kantelen ten opzichte van de shift-functie.

Samyang 24mm TS

Optisch ontwerp

Het objectief bestaat uit zestien lenselementen in elf groepen, bevat twee asferische lenzen en twee ED-elementen. Dat moet scherpe beelden opleveren, ook bij maximale verschuiving.  Elk optisch onderdeel is voorzien van een anti-reflectieve UMC-coating, die voor hoog contrast moet zorgen.

Samyang gaat de 24mm f/3.5 uitbrengen met Canon EF-, Nikon F-, Pentax K- en Sony Alpha-vatting. De fabrikant zegt dat dit haar meest geavanceerde objectief tot nu toe is en wil de concurrentie aangaan met de Tilt-Shift-objectieven van Canon en Nikon.

Prijs?

Wat de Samyang T-S 24mm f/3.5 gaat kosten is nog niet bekend. De fabrikant zal vanaf 18 september het objectief tonen op haar stand op de Photokina-fotobeurs in keulen.

Samyang 24mm TS

afbeelding van Marco Mackenbach

Ben niet onder de indruk van SamYang objectieven. Heb met 2 exemplaren gespeeld en de onscherpte aan de randen en de vertekening zijn dusdanig dat ik ze nog niet wil gebruiken als ze gratis zijn.

afbeelding van Harry2

Je kan niet zomaar alles over één kam scheren. De eerste versie van de 14mm was niet goed. De 650mm-1300mm is natuurlijk ook dubieus. Echter de tweede versie van de 14mm, de 35mm/1.4 en de 85mm/1.4 zijn erg goed (en ook nog eens erg goedkoop). Staan diverse uitstekende reviews op internet (op gerenomeerde websites).

afbeelding van Anonymous

even voor mijn beeld... behalve voor dat "miniatuur" effect als je zelf vanaf een hoog punt fotografeert, wat is nog meer een toepassing van tiltshift?

afbeelding van jesse kraal

Dat miniatuureffect is de 'tilt'. Oorspronkelijk juist bedoeld om bij productfotografie alles scherp te krijgen. Het shift-gedeelte kun noemen ze ook wel perspectief correctie (vandaar ook de naam bij Nikon: PC-Nikkor). Als je een hoog gebouw fotografeert dan richt je de camera niet omhoog, maar blijf je deze horizontaal houden. Je verschuift alleen het objectief een stukje omhoog waardoor de plaats van de horizon in je beeld veranderd. Hierdoor ga je convergerende lijnen tegen. 

Hier een uitgebreide uitleg: http://cow.mooh.org/projects/tiltshift/howdoesitwork.html

afbeelding van Anonymous

Helder verhaal, maakt een hoop duidelijk.
Dank je wel