'Samyang komt met elektronische diafragmasturing voor Canon'

jesse kraal 1615 0
Volgens een teaser van Samyang presenteert de fabrikant op 28 april nieuwe producten, die een tweede grote stap voor het merk betekenen. Op autofocus hoef je niet te rekenen, maar in een video is wel een Samyang 35mm f/1.4 voor Canon EF te zien zonder diafragmaring, maar mét elektronische contacten.

Volgens SonyAlphaRumors hoeven we geen Samyang-objectieven met autofocus te verwachten, maar het lijkt erop dat elektronica het werk van de Samyang-fotograaf wel iets gaat vergemakkelijken. In een video van een Zuid-Koreaanse fotobeurs zien we namelijk een Samyang 35mm f/1.4 met Canon EF-vatting, maar zonder diafragmaring. In plaats daarvan is het objectief voorzien van elektronische contacten.

Elektronisch diafragma

Daar waar bijvoorbeeld Nikon werkt met een mechanisch gestuurd diafragma, is de vatting van Canon volledig elektronisch. De volledig mechanische objectieven van Samyang moet je dan ook handmatig afstoppen. Nu is het instellen van het diafragma middels een ring rond het objectief geen groot obstakel, dat je zoeker daarbij behoorlijk donker wordt wél. Zeker bij lensopeningen van f/8 en kleiner is het bijna onmogelijke taak met de optische zoeker scherp te stellen.


Het staat er echt, Canon AE. Dat duidt op elektronische diafragmasturing. Een instelring ontbreekt dan ook.

Nu Samyang met diafragmasturing lijkt te komen, behoren die problemen tot het verleden. Je stelt het diafragma in als met elk Canon-objectief op de camera en scherpstellen kan bij volledige opening. Pas bij het daadwerkelijk maken van de opname zal het diafragma snel sluiten en weer openen.


Het bewijs dat Samyang met tenminste één objectief (Samyang 35mm f/1.4) met elektronische contacten voor Canon komt.

28 april

28 april is dus de grote dag aldus de teaser die Samyang op haar Facebook-pagina plaatst. Vooralsnog heeft Samyang alleen voor Nikon F objectieven met (mechanische) diafragmasturing en contacten voor exif-informatie, objectieven voor Canon met vergelijkbare functionaliteit lijken dus onderweg. Of ook andere vattingen zullen volgen, zoals Sony A of vattingen van systeemcamera's, is nog onbekend. Welke objectieven beschikbaar zullen zijn met diafragmasturing is evenmin bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse