Samyang komt met af-objectieven voor Sony NEX

Jasper van Bladel 3146 6
Samyang staat bekend om hun objectieven met handmatige focus. Nu wordt bekend dat ze volgend jaar toch objectieven met autofocus gaan produceren. Voor gebruik op de compacte systeemcamera van Sony: de NEX.

Samyang maakt al objectieven met E-vatting, zo heeft de Koreaanse fabrikant bijvoorbeeld een fisheye in het programma voor de compacte systeemcamera: de 8mm f/2.8. Momenteel maakt Samyang echter alleen objectieven met handmatige scherpstelling.

Volgend jaar komt daar verandering in, zegt de fabrikant tegen Techradar. Vanaf 2013 wil Samyang autofocusobjectieven voor de Sony NEX-camera's op de markt brengen.


De huidige handmatige 8mm van Samyang (Rokinon in de VS) voor de Sony NEX

Kwaliteit

Het merk maakt objectieven voor allerlei soorten camera's. Zonder enige elektronica en vaak goedkoper dan de concurrentie, maar wel goed van kwaliteit.

MFT

Ook maakt Samyang bekend dat ze in de toekomst meer objectieven gaan maken voor het Micro Four Thirds-systeem. De 7.5mm fisheye krijgt dus familie. Of deze objectieven autofocus krijgen wordt niet gezegd.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van damaster

De recenties van Samyang objectieven zijn ronduit slecht. De optische kwaliteit is een drama, zeker als je naar chromatische abberatie, scherpte en bokeh kijkt.
De prijs/kwaliteit verhouding is alleen goed, omdat de prijs zo laag is.
Ik begrijp dan ook niet goed waarom DFP zoveel aandacht aan dit merk besteedt. Dit is in mijn ogen geen merk dat je zou moeten aanprijzen.

afbeelding van Anonymous

Op photozone.de zijn de beoordelingen zo slecht nog niet. Op full-frame kunnen ze zeker niet meekomen met de beste Canon L-lenzen, maar lijken mij een bruikbaar goedkoop alternatief, of reservelens. Qua prijs passen ze dan ook 5 tot 8 keer in een vergelijkbare L-lens. En op cropped sensoren zijn de beoordelingen nog iets beter.

afbeelding van Anoniem

Je hoeft hem niet te kopen, je mag hem kopen als je dat wilt.
Het is en blijft namelijk jouw eigen geld.
Prettig weekend!

afbeelding van teus

Qua Chromatische abberatie heb je een punt, om deze te voorkomen moet je de lens toch wel wat afstoppen. Echter qua scherpte en bokeh ben ik het niet met je eens.

afbeelding van Anoniem

Zeg Teus, als jij die foto's hebt genomen met een Samyang objectief dan is er toch helemaal niks mis mee.
Ik heb namelijk zelf ook een 14 mm groothoek objectief voor een Canon f 2.8 en die haal ik dan twee stops terug en dan maak ik de mooiste foto's mee.

afbeelding van Peter v.d. Veen

Ik begrijp wel wat Marco bedoelt, en hij heeft ook wel gelijk denk ik.
Als ik scherpte en bokeh vergelijk met een Nikon objectief, dan is er een fors verschil maar dat verschil is in prijs evenredig.
Voor mensen met de kleinere knip toch een redelijke lens denk ik.
En ja, je moet inderdaad met de hand scherpstellen, daar leer je van fotograferen :)