Samyang komt met 16mm f/2 voor aps-c en mft

jesse kraal 2281 3
In Nederland kennen we de Zuid-Koreaanse objectieven onder de naam Samyang, in de Verenigde Staten wordt de naam Rokinon gebruikt. Beide 'merken' hebben hun eigen Facebook-pagina. Bij Samyang zien we een nieuwe 16mm f/2 voor aps-c en micro four thirds, Rokinon komt met een 300mm f/6.3 spiegelobjectief.

Samyang heeft op haar Facebook-pagina een afbeelding laten zien van de aankomende 16mm f/2.0 voor aps-c-camera's. Qua beeldhoek en scherptediepte kun je het objectief vergelijken met een 24mm f/2.8-objectief op een fullframe-camera. Het objectief komt met diverse vattingen voor alle gangbare dslr's en compacte systeemcamera's met een sensor van aps-c-formaat of kleiner.

Samyang gebruikt voor de 16mm f/2.0 ED AS UMC CS dertien elementen in elf groepen. Twee van die elementen zijn asferisch. De filtermaat bedraagt 77mm, het objectief weegt 571 gram. Scherpstellen gaat zoals gebruikelijk bij Samyang handmatig, diafragmakoppeling is waarschijnlijk alleen voor de Nikon F-variant beschikbaar. Over een prijs of leverdatum is momenteel nog niets bekend.

Samyang 16mm

Rokinon 300mm f/5.6

Vrijwel tegelijkertijd kondigt Rokinon via haar Facebook-pagina een 300mm f/6.3 spiegeltele aan voor Sony NEX. Dit soort spiegelobjectieven waren de specialiteit van Samyang/Rokinon voordat ze enkele jaren geleden met de 85mm f/1.4 een nieuwe doelgroep aanboorden.

Scherpstellen gaat wederom handmatig en een regelbaar diafragma ontbreekt zelfs volledig. De maximale lensopening is tegelijkertijd dus ook de minimale opening. Van dit objectief weten we wel wat het gaat kosten en wanneer hij leverbaar wordt. Volgens de fabrikant ligt de 300mm f/6.3 vanaf juli in de winkel voor 299 dollar. Of het objectief ook als Samyang naar Nederland komt is nog niet bekend.

Samyang 300mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van CK

Jammer , geen bronvermelding, deze reporter leest vast NikonRumors.com waar dit bericht al 3 dagen op staat....

afbeelding van CK

ah ik begrijp het al, de naam ni kon ru mours wordt zelfs uitgeblankt wanneer je deze in een berichtje noemt....

afbeelding van Julian

Hoe kom je daar bij? Doe eens een zoekopdracht op NikonRumors (NikonRumours mag ook, maar dat klopt niet): We noemen en linken ze regelmatig.

Als NikonRumors de bron is, dan vermelden we dat. In dit geval is de bron de Facebookpagina van Samyang/Rokinon, zoals in het artikel staat.