Samyang 85mm f/1.4 nu ook als video-objectief

jesse kraal 2180 0
Onlangs introduceerde Samyang een drietal nieuwe video-objecteiven. Aangepaste versies van bestaande ontwerpen, speciaal toegespitst voor het filmen met je dslr. We misten toen nog een videoversie van de 85mm f/1.4, die is nu alsnog aangekondigd.

Halverwege augustus vroegen we ons af of Samyang ook de 85mm f/1.4 nog zou ombouwen voor videogebruik. Het antwoord blijkt een volmondig ja, want Samyang heeft de 85mm T1.5 AS IF UMC geïntroduceerd. Optisch gelijk aan de 85mm f/1.4, maar de behuizing is op verschillende punten aangepakt.

Aanpassingen

Zo zitten er geen klikstops meer in de diafragmaring, zodat je de lensopening soepel en traploos kunt verstellen tijdens het filmen. Daarnaast grijpen de tandjes op de zoom- en diafragmaring direcht in het tandwiel van een follow-focus. De opdrukken zijn een kwartslag geroteerd; Monteer je de 85mm T1.5 op je camera, dan zie je de afstandsschaal niet meer van boven, maar vanaf de zijkant. Dat geeft je beter zicht op de getallen als de camera met objectief op een video-rig is gemonteerd.

Samyang

Voordelig

Zo ver als Canon en Carl Zeiss gaan met hun EF Cinema Prime's en Compact Prime's gaan de aanpassingen van Samyang niet. Daar staat dan weer wel een veel vriendelijker prijskaartje tegen over.

De Nederlandse Samyang-importeur Disnet heeft nog geen definitieve adviesprijs, maar wij durven wel een gokje te wagen. Bij de andere hdslr-objectieven bedraagt de meerprijs ten opzichte van de standaardversie zo'n vier tientjes. In het geval van de 85mm T1.5 zou dat een adviesprijs van 370 a 380 euro betekenen.

Samyang 35mm T1.5

Op het moment van schrijven ligt er een Samyang 35mm T1.5 op de redactie. In de aankomende editie lees je hoe dit objectief presteert, uiteraard met een sterke nadruk op video.

Samyang

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse