Samsung SPF-85, fotolijst én monitoruitbreiding

Redactie 1019 0
Samsung bracht onlangs zes nieuwe digitale fotolijstjes op de markt. Alle modellen hebben een interessante bijfunctie: die van extra computerschermpje. Handig om bijvoorbeeld je e-mailapplicatie of een webdienst in de gaten te houden.

Waarom zou je 150 euro betalen (adviesprijs) zoals voor de Samsung SPF-85P? Afgezien van de extra schermfunctie moet de kwaliteit dan wel heel erg goed zijn. Gelukkig laat Samsung een positieve indruk achter. Het 8 inch beeld van de SPF-85P is een stuk groter dan op die 'prijsknallers'. De beeldkwaliteit is ongetwijfeld beter met een redelijke 300:1-contrastverhouding en een helderheid van 200cd/m2. Ook de resolutie is hoog, al lijkt het met 800x600 (4:3-verhouding) wel ontwikkeld voor compactcamera's. Spiegelreflexen schieten doorgaans in een 3:2-verhouding.

Sterk punt aan de lijst is het grote interne geheugen. De SPF-85P beschikt over 1GB opslagcapaciteit; genoeg voor een paar duizend JPG-foto's op lagere resolutie. Zo hoef je niet continu geheugenkaartjes te wisselen

Koreaans muzakje
We hebben er een sd-kaartje ingestoken met wat testfoto's. Tegelijk met een wervelende fotoshow start een verschrikkelijk Koreaans muzakje dat we via het betasten van de omlijsting kunnen stoppen. De bedieningsknoppen zitten onzichtbaar verwerkt in het frame; pas bij aanraken lichten ze even op. Slim bedacht: het apparaat oogt daardoor niet als een computeraccessoire. Wel is het gebruik van de tiptoetsen is even wennen; soms moet je de knop wat langer indrukken voor het apparaat reageert.

Beeldverhouding
Even opletten: de SPF85P is bedoeld voor gebruikers van een compactcamera. De fotolijst heeft namelijk een 4:3 beeldverhouding. Spiegelreflexen schieten standaard foto's in de breedbeeldverhouding 3:2, welke de SPF-85P met zwarte balken weergeeft. Model SPF-105P (€ 179,-) is 10 inch groot en heeft wél die 3:2-breedbeeldverhouding die 'digiprofs' en 'pro-sumers' meer zal aanspreken.

Bediening
De bedieningsknoppen zitten onzichtbaar verwerkt in het frame; pas bij aanraken lichten ze even op. Slim bedacht: het apparaat oogt daardoor niet als een computeraccessoire.
Model SPF-105P (€179,-) is 10 inch groot en heeft wél die 3:2-breedbeeldverhouding die gevorderde fotografen meer zal aanspreken.

Het opstellen van het lijstje als tweede monitor gaat supereenvoudig. Even de installatie-cd in de pc en vervolgens de usb-kabel aansluiten. Dit 'bijschermpje' is prima te gebruiken voor bijvoorbeeld je webmail permanent in de gaten te houden. Echt internetten en surfen kun je er niet op, daarvoor reageert het beeld veel te traag.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie