Samsung ontwikkelt sensor met dieptepixels

Jasper van Bladel 1274 0
Samsung heeft een beeldsensor ontwikkeld die naast kleurinformatie ook diepte-informatie kan opvangen. Het bedrijf presenteerde een prototype op de ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) in San Fransisco.

Het gaat om een cmos-sensor die naast kleurinformatie ook diepte-informatie opvangt. Naast de gewone rgb-pixels heeft de sensor ook grotere Z-pixels. Die pixels maken gebruik van Time-of-flight techniek. De pixels met die techniek sturen en ontvangen infrarood licht. Door te kijken naar de reistijd van die lichtstralen kan de sensor afstanden tot objecten in het beeld exact bepalen. Zo maakt de sensor naast het gewone beeld met een resolutie van 1920 x 720 pixels ook een compleet dieptebeeld met een resolutie van 480 bij 360 pixels.

Prototype

De sensor is nog maar een prototype, maar als deze ooit zijn weg vindt naar de camera's van Samsung zijn de mogelijkheden groot. De diepte-informatie kan bijvoorbeeld helpen bij het verder verbeteren van autofocustechnieken. Ook zou de techniek gebruikt kunnen worden om bij compactcamera's een overtuigender scherptediepte-effect te simuleren. 

De sensor

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper