Samsung ontwikkelt compactcamera met APS-C sensor

Redactie 865 0
Samsung komt begin 2010 met een compactcamera met verwisselbare objectieven, die gebruik zal maken van dezelfde 14,6-megapixel CMOS-sensor als de GX-20 dslr van de fabrikant.

Samsung heeft het nieuwe camerasysteem vandaag op de IFA consumenten- elektronicabeurs bekend gemaakt. Topman Byong Woo Lee van Samsung gaf uitleg aan het Britse Amateur Photographer.

De nu nog naamloze camera zal naar verwachting in het voorjaar van 2010 op de markt komen en gebruik maken van de 14,6-megapixel CMOS-sensor die in de fabriek van Samsung wordt gemaakt. Momenteel doet de beeldsensor al dienst in de Samsung GX-20 en Pentax K20D spiegelreflexcamera’s. Het nieuwe systeem zal uitgerust worden met een nieuwe objectiefvatting, waarvoor nieuwe, kleinere objectieven ontwikkeld worden.

Concurrentie
Met het nieuwe systeem gaat Samsung de directe concurrentie aan met het recent aangekondigde Micro Four Thirds-systeem van Olympus en Panasonic. De twee systemen zijn in principe gelijk aan elkaar, een compactcamera, dus geen spiegel en optische zoeker, maar dezelfde beeldsensor (en dus beeldkwaliteit) als een dslr. De APS-C sensor is nog een stukje groter dan de Four Thirds sensor die in de MFT-standaard gebruikt zal worden.

Volgens Lee is Samsung al een tijdje bezig met het nieuwe systeem. De eerste prototype objectieven worden al geproduceerd. ‘Samsung fabriceert al sinds 1970 camera’s en heeft ook veel ervaring met het produceren van objectieven binnen andere takken van het bedrijf. Hoewel we het systeem betaalbaar willen maken, concentreren we ons op professionele kwaliteit.’ Lee benadrukt nog eens het grotere sensorformaat ten opzichte van het MFT-systeem. Ook geeft Lee toe dat de concurrentie met Nikon en Canon in de dslr-markt extreem moeilijk is. Ook andere nieuwkomers kunnen hier maar moeilijk voet aan de grond krijgen. ‘Samsung bevind zich nog steeds in een vroege fase van ontwikkeling wat dslr’s betreft. We hebben nog een lange weg te gaan willen we een groot marktaandeel krijgen.’

Vertrouwen
Samsung heeft vertrouwen in het nieuwe camerasysteem: ‘We gaan een nieuw marktsegment creëren, waarin wij een dominante positie kunnen vergaren.’ Dat zal in de praktijk nog moeten blijken. Vooralsnog lijkt het vergelijkbare MFT-systeem voor te lopen op Samsung. Hoewel er nog geen MFT-camera’s officieel getoond zijn, lijkt het systeem in verdere fase van ontwikkeling. Ook is het afwachten of andere (grote) marktspelers zich met het nieuwe segment gaan bemoeien. Voor de consument – en professional – die zit te wachten op een compacte camera met goede beeldkwaliteit ziet de toekomst er in elk geval rooskleurig uit.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie