Samsung NX-roadmap uitgelekt: 5 objectieven en 2 camera's

jesse kraal 1767 0
Samsung heeft grootse plannen met haar NX-systeem. Voor 2012 staan er vijf objectieven in de planning, terwijl we ook twee nieuwe camera's tegemoet kunnen zien. De NX11 krijgt een opvolger in de vorm van de NX20 terwijl de NX-1 het topmodel moet worden.

Het was de bedoeling om de NX-roadmap voor 2012 eigenlijk pas begin dat jaar naar buiten te brengen maar Photo Rumors heeft er nu al beslag op weten te leggen. We zien dat Samsung vaart zet achter de ontwikkeling van nieuwe objectieven, je kunt er maar liefst vijf verwachten in het komende jaar.

Carry

Voor begin van 2012 staat er een 55mm f/1.8 en een 12-24mm f/4 ED op de planning. De eerste wordt een compact pancake objectief, met een bereik en lichtsterkte die vooral voor portretten van pas gaan komen. Net als de 16, 20 en 30mm pancake-objectieven, valt ook de 55mm in de klasse die Samsung 'Carry' noemt: Makkelijke mee te nemen, want licht en compact.

Samsung roadmap 2012
De uitgelekte foto van Samsung's roadmap voor 2012, veel duidelijker kan niet.

Hoogwaardige groothoek-zoom

Minder compact maar daardoor niet minder interessant, is de 12-24mm f/4 ED groothoek-zoom. Het vaste diafragma over het gehele zoombereik doet een hoogwaardig objectief vermoeden. Door het gebruik van Samsung's VSM-scherpstelmotor zal het objectief waarschijnlijk snel en stil scherpstellen.

Premium glas, premium prijs

Verder zien we voor later in het jaar nog een 80-400mm f/4-5.6 telezoom met stabilisatie en twee objectieven met een vast brandpunt: een 135mm f/2 met stabilisatie en een 24mm f/1.8. Deze laatste twee zullen net als de huidige 85mm f/1.4 meer gericht zijn op de gevorderde amateur.

Samsung positioneert de 135mm en de 24mm in het 'Premium'-segment, dus ga er van uit dat ook de prijzen 'premium' zullen zijn. Overigens zullen alle vijf de objectieven beschikken over Samsung's iFunction-mogelijkheid.

Samsung NX roadmap
Deze presentatie werd eerder dit jaar gegeven, de Samsung NX200 is inmiddels gepresenteerd

Twee nieuwe camera's

Ook op het gebied van camera's gaan we volgens Photo Rumors nieuwe dingen zien in 2012. Samsung heeft al eerder aangegeven aan nieuwe camera's te werken, maar veel details zijn er nog niet. Op de CES in janurari 2012 zouden we de NX20 te zien krijgen. Samsung zou volgens de geruchten de camera duidelijk anders maken dan de NX11, die hij op zal volgen.

Later in het jaar komt er waarschijnlijk ook een geavanceerdere NX-camera, die de harten van de fotografieliefhebbers moet gaan veroveren. Deze NX1 zou een retro-uitstraling krijgen, met veel directe knoppen en draaiwieltjes. Ook van deze camera ontbreekt verder nog elk detail, vooralsnog hebben we alleen een film-still uit een promotiefilmpje van de Koreaanse fabrikant, waarop duidelijk een retro-achtige camera te zien is.

Samsung prototypes
Designstudie's voor NX-camera's. In het midden een retro-camera met lekker veel knopjes.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse