Samsung met 4- en 5-megapixelcamera's

Redactie 696 0
Het zijn geen opvolgers voor de beruchte vliegende bommen, maar nieuwe compactcamera's van Samsung: de V50 en de V40.

Samsung voegt met de Digimax V50 en V40 twee nieuwe compactcamera's toe aan zijn digitale fotografie-productlijn. Ze moeten mogelijk de vorig jaar ge?ntroduceerde V3 en de door winmagazine geteste Digimax V4 vervangen.


"De V50 and V40 vormen de nieuwe generatie V-serie", stelt vice-directeur Verkoop van Samsung Camera Ken Gerb in een persverklaring. "Met MPEG-4-videocompressie, een macro-groothoek van maximaal vier centimeter dichtbij, een 2-inch beweegbaar LCD-scherm en compatibiliteit met meerdere geheugenkaartjes, kunnen deze camera's ideaal zijn", meent Gerb. "Niet in de laatste plaats dankzij een Schneider-lens, de mogelijkheid negen verschillende energiebronnen te gebruiken en de beschikbaarheid van handmatige instelmogelijkheden."


Gebruikers van de V50 en V40 kunnen desgewenst drie groothoek- en telelenzen op het standaardobjectief van de V50 en V40 monteren.

Digimax V50


De Digimax V50 heeft een beeldsensor die effectief 5,1-megapixelfoto's kan registreren. Het objectief is een Schneider lens met een brandpuntsafstand van 7,7 tot 23,1 millimeter (vergelijkbaar met 38 tot 113 millimeter bij analoge, kleinbeeldcamera's). De lichtgevoeligheid (maximale diafragma) is F2.8 in groothoekstand en
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
F4.9 in telestand.


Foto's kunnen tot vier centimeter dichtbij worden gemaakt (Macro-stand) en worden bekeken op het 2-inch TFT LCD aan de achterzijde. Fotografen kunnen kiezen voor diverse handmatige instellingen, waaronder vier ISO-waarden en vijf flitswaarden.


De V50 gebruikt een combinatie van mechanische en elektronische sluiter die een maximaal snelheid heeft van 1/2000ste van een seconde.


De Digimax V50 vangt beelden in enkelschots-, continu of AEB-modus, tot 2592 bij 1944 pixels in TIFF, JPEG (DCF) of
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
DPOF-formaat. Video's op MPEG-4-formaat worden gevangen in maximaal 640 bij 480 pixels bij 30 beelden per seconde. Het is niet bekend of de lengte van de film wordt beperkt door de opslagcapaciteit van de geheugenkaart of door de camera zelf. Er zijn namelijk camera's die niet langer dan 30 seconden in de genoemde resolutie kunnen filmen.


Tot de voorgeprogrammeerde instellingen van de Digimax V50 behoren de scene-modi Kinderen, Landschap, Close-up, Zonsopgang, Schemering, Tegenlicht, Vuurwerk, Strand en sneeuw en Portret.


Gevangen beelden kunnen bij de V50 worden opgeslagen op een ingebrachte Secure Digital-, MultiMedia Card- of Memory Stick DUO-geheugenkaart. Het toestel heeft daarvoor twee kaartsloten. De adviesverkoopprijs van de Digimax V50 is ongeveer 320 euro exclusief BTW.

Digimax V40


Samsung richt zijn Digimax V40 op de amateurfotograaf die behoefte heeft aan een 4,1-megapixelsensor en minder behoefte aan betere lenstechnologie dan gebruikers van de Digimax V50. Het op de V40 aangebracht Schneider-objectief heeft een brandpuntsafstand van 5,8 tot 17,4 millimeter (vergelijkbaar met 38 tot 114 millimeter bij analoge, kleinbeeldcamera's) en een lichtgevoeligheid (maximale diafragma) van F2.8 in groothoek- en F4.9 in telestand.


Ook de Digimax V40 kent twee aansluitpunten voor geheugenkaarten: een voor de een SD/MMC-kaart en een voor een Memory Stick DUO. De camera ondersteunt tot een gigabyte aan externe opslagcapaciteit. De adviesverkoopprijs van de Digimax V40 is circa 280 euro exclusief BTW.

Energie


Zowel de V50 als de V40 kunnen hun energie betrekken van negen verschillende bronnen naar keuze: AA Alkaline, Ni-Mg, Ni-Zn, AALithium, CR-V3, Ni-MH, Ni-Cd, Li-Ion en Li-Ion Dedicated.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie