Samsung lanceert Galaxy NX, eerste systeemcamera met Android

Raymond 3240 0
Samsung heeft vandaag in Londen bevestigd wat we dankzij eerder gelekte afbeeldingen al vermoedden: het lanceert de Galaxy NX. Het is 's werelds eerste systeemcamera met Android aan boord.

Camera's met Android zijn niks nieuws. Zo heeft Samsung al een tijdje de Galaxy Camera in het assortiment en toonde het onlangs de Galaxy Zoom, een smartphone met een 10x optische zoomlens. Ook bijvoorbeeld Nikon heeft compactcamera's met Android in de winkel liggen. Maar een systeemcamera met Android, dat bestond nog niet. Tot vandaag.

Het toestel heeft weliswaar Android4.2.2 Jelly Bean aan bood, maar lijkt wat de cameraspecificaties absoluut niet op een smartphone. Het hart wordt gevormd door een 20,1-megapixel APS-C-sensor en het iso-bereik loopt tot 25.600. De snelst mogelijke sluitertijd is 1/6000e seconde. De meegeleverde kitlens is een 18-55mm f/3.5-5.6 en is verwisselbaar met andere objectieven uit de NX-lijn. Filmen kan het apparaat ook, in full-hd 1080p, tot 60fps.

Een systeemcamera met verwisselbare lens is geen nieuws. Maar een systeemcamera met verwisselbare lens die draait op Android, dat is wat nog geen enkele fabrikant gedaan heeft. Samsung komt in augustus met de eerste: de Galaxy NX.

Expert Mode vs. Smart Mode

Samsung heeft Android op de Galaxy NX voorzien van uitgebreide camerasoftware. Deze heeft twee modi: Expert Mode en Smart Mode. De eerste stand is het beste te vergelijken met wat we gewend zijn van camera's uit de hogere klassen: je kunt kiezen uit diverse programma-modi en zaken als sluitertijd, iso-waarde en diafragma desgewenst zelf bepalen. Smart Mode moet fotograferen vooral gemakkelijk maken en herkent de juiste beeldinstellingen aan de hand van de lichtomstandigheden. Nieuw is ook de optie Photo Suggest. Daarmee krijg je suggesties voor foto-hotspots bij jou in de buurt.

Aanraakscherm

Opvallend is het aanraakscherm, voor dslr-begrippen is deze met 4,8-inch behoorlijk fors. De resolutie is met 960 x 540 pixels ook niet mis. Overigens een logische keuze, Android heeft zijn werkruimte nodig. Overigens komt de resolutie nog niet in de buurt van hedendaagse topsmartphones, maar die hebben dan ook duidelijk een andere functie.

Connectiviteit

De Galaxy NX kan via wifi, 3G en 4G met de buitenwereld communiceren. Daarmee kun je foto's direct delen via Dropbox of Facebook. Maar omdat Android het hart van de camera vormt, is bijvoorbeeld het delen van je foto's via Instagram, e-mail of Whatsapp ook mogelijk.

Samsung Galaxy NX

Processor

De camera draait op een 1,6 GHz quadcore-processor, van een niet nader genoemd type. Een DRIMe IV Image Signal-processor verwerkt de beelden.

Prijs en verkrijgbaarheid

Wil je de camera hebben, dan zul je nog tot augustus dit jaar moeten wachten. Samsung geeft het toestel een adviesprijs van 1499 euro mee.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond