Samsung Galaxy S7 Edge: De beste smartphonecamera volgens DxOMark

Samsung Galaxy S7 Edge: De beste smartphonecamera volgens DxOMark

Nando Harmsen 1313 0
Fotograferen met een telefoon is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Voorheen leverde het nog een foto van bedenkelijke kwaliteit op, welke net voldoende was voor een herinnering en verder niet interessant voor de serieuze amateur. Maar de laatste jaren is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan en wordt het fotograferen met een smartphone zelfs erg interessant. In een test van DxOMark komt de Samsung Galaxy S7 Edge nu als beste uit de bus.

Tot op heden leverde de Apple iPhone 6S plus de beste foto op, maar Samsung heeft met de introductie van de Galaxy S7 Edge de concurrentie achter zich gelaten. De nieuwste telg uit de Galaxy reeks heeft een 12 megapixelcamera met een 26mm brandpuntsafstand en een lensopening van f/1.7.  Daarmee heeft deze camera meer groothoek dan zijn concurenten en bovendien een grotere lensopening waardoor de lichtgevoeligheid is toegenomen. Er is verbeterde software aan boord die zelfs een ingebouwde HDR functie heeft waarmee het al grote dynamisch bereik nog groter wordt gemaakt.

Maar dit is niet alles. De moderne techniek heeft het mogelijk gemaakt om dual pixel AF in te bouwen, iets wat voor het eerst in een smartphone toegepast wordt. Het is dezelfde techniek die we terug zien in de nieuwste spiegelreflexcamera van Canon, de EOS 80D. Dual pixel AF geeft de camera de mogelijkheid om zowel snel als nauwkeurig op het onderwerp scherp te stellen, ongeacht waar deze zich in het beeld bevindt.

De eerste testresultaten

De testen die door onder andere DxOMark zijn uitgevoerd laten zien dat de S7 Edge naast een goede AF erg goed presteert op detail en ruis. De hoeveelheid detail in de foto’s zijn indrukwekkend. Het maakt niet uit of ze onder goede of onder slechte lichtcondities zijn gemaakt. Een van de weinige  minpunten is de warme gelige kleurzweem die optreed bij het fotograferen onder kunstlicht. Dit is echter makkelijk te corrigeren in een fotobewerkingsprogramma.

Een stevige prijs

Deze kwaliteit komt uiteraard wel met een prijskaartje van ongeveer € 800. Voor dit bedrag heb je natuurlijk ook een goede spiegelreflex of compact camera. Het voordeel van de Galaxy S7 Edge is dan wel dat je er de foto’s direct mee kunt bewerken, internetten, spelletjes spelen of gewoon bellen. En je gaat nooit van huis zonder je telefoon.

afbeelding van Nando Harmsen

Nando Harmsen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nando