Samsung Galaxy S4 zoom is smartphone met 10x optische zoom

Julian 2044 0
Samsung introduceert de Galaxy S4 zoom, een smartphone met 10x optische zoom aan boord. Denk je met dit toestel een Samsung S4 in huis te halen met betere camera, dan heb je het mis. De Koreaanse fabrikant heeft flink beknibbeld op het toestel ten opzichte van de high-end smartphone.

's werelds eerste smartphone met 10x optische zoom, kopt Samsung. Maar was er niet ook al de Samsung Galaxy Camera met 21x optische zoom? Inderdaad. Gemis op die camera is echter de telefoonfunctie. Hoewel de Galaxy Camera grotendeels is gebaseerd op de Samsung S3-smartphone, kon je er geen simkaart in stoppen en kwalificeerde het toestel zich dus niet als telefoon.

Dat is anders bij de Galaxy S4 zoom. Dat blijkt al uit de naam, de aanduiding 'camera' is komen te vervallen. Kijk je naar de naam, dan zou je denken dat je met een Galaxy S4 te maken hebt die is uitgerust met een geavanceerdere camera.

Dat laatste klopt. Het eerste niet. Ten opzichte van de 'gewone' Samsung Galaxy S4 is de nieuwe S4 zoom een flinke achteruitgang. Waar de S4 smartphone een 5-inchscherm heeft met 1920x1080 pixels, moet je op de S4 zoom genoegen nemen met een 4,3-inchscherm met resolutie van 960x540 pixels.

Welke processor je precies krijgt, dat hangt er vanaf in welk land je het toestel koopt. Bij de Galaxy S4 is dat ook het geval. In ieder geval krijg je een dualcore met kloksnelheid van 1,5Ghz. De 'gewone' Galaxy S4 heeft een 1.9Ghz quadcore.

Het werkgeheugen is met 1,5GB ook kleiner dan de 2GB die je in de 'echte' S4 krijgt. Datzelfde geldt voor het opslaggeheugen: de S4 beschikt over 8GB intern geheugen (waar een flink deel af gaat ten behoeve van het besturingssysteem), een extra geheugenkaartje voor je foto's en filmpjes is dus aan te raden.

16 Megapixels, 10x optische zoom

Goed, voor de specificaties hoef je de Samsung S4 zoom dus niet te kopen. Maar hoe zit het met de camera? Want daar draait het uiteraard om. Het toestel is voorzien van een 16-megapixel bsi-cmossensor, het objectief met 10x optische zoom is voorzien van OIS-stabilisatie en een Xenon-flitser moet je in donkere omstandigheden uit de brand helpen.

Gezien de 10x optische zoom heeft Samsung een kleine sensor moeten gebruiken. Het gaat om dezelfde 1/2.3-inchsensor als in de Samsung Galaxy Camera. De verwachtingen over de beeldkwaliteit liggen dan ook niet hoog. Je zal het vooral moeten hebben van veel zoom.

Samsung S4 Zoom

Prijs en beschikbaarheid

In de zomer is de Samsung Galaxy S4 zoom verkrijgbaar voor een adviesprijs van 549 euro.