Samsung 12-24 f/4-5.6 ED en 45mm f/1.8 voor NX-camera's

Raymond 2402 0
Samsung heeft vandaag op de persdag van de Photokina twee nieuwe objectieven voor hun NX-camera's geïntroduceerd: een 12-24mm f/4-5.6 ED en de 45mm f/1.8.

Het 12-24mm groothoekobjectief (18-36mm in kleinbeeldformaat) leent zich volgens Samsung perfect voor landschappen en architectuur. Het objectief bestaat uit tien elementen in acht groepen. Twee lenselementen zijn asferisch, één is van het 'Extra Low Dispersion'-type en moet chromatische abberatie tegengaan. De minimale scherpstelafstand is 24 cm. Het diafragma bestaat uit zeven afgeronde bladen. Het objectief weegt 208 gram.

Vernieuwd scherpstelmechanisme

De 45mm f/1.8 mikt Samsung niet alleen op portretfotografen, maar ook op filmers. Het objectief zou door een nieuw scherpstelmechanisme snel en vooral geruisloos moeten focussen. Dat moet hinderlijk focusgeluid in je filmopnames voorkomen. Een behuizing van staal moet de duurzaamheid vergroten.

De opbouw is zoals verwacht simpeler als bij de groothoekzoom: zeven elementen zijn verdeeld in zes groepen. Negen afgeronde diafragmabladen moeten zorgen voor een romige 'bokeh'. Voor een objectief met dergelijke lichtsterkte is het vrij compact: de weegschaal blijft steken op 115 gram en in de lengte meet het glaswerk 62mm.

De Zuid-Koreanen hebben nu in totaal elf NX-objectieven in het assortiment. Helaas werden geen adviesprijzen en lanceringdata van de nieuwe objectieven bekendgemaakt.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond