Sail-In in het water gevallen? Welnee...

Redactie 1300 0
Te weinig pendelbussen en files langer dan mijn dreadlocks zorgden er gisteren voor dat heel wat mensen hun boot misten. Dat gold ook voor een aantal fotofanaten die de Ocean Diva Futura wilde bestijgen. Gelukkig maar.

Pendelboot

Wat aanvankelijk in een debacle dreigde te eindigen, veranderde voor de potentiële opvarenden van het Kamera Express-schip echter in een waar avontuur. Na geduldig te hebben gewacht op de pendelbussen, een benauwde rit te hebben overleefd en vervolgens wederom, dit keer iets minder geduldig, te hebben gewacht op een mogelijke ‘pendelboot’, werden de gebeden verhoord. Vanaf het Noordzeekanaal kwam een klein bootje aangevaren om de zestien fotografen naar de Ocean Diva te brengen, overbeladen en tegen de stroom in.

Platbodem

Terwijl de meeste opvarenden enkel de lunch van chefkok Ron Blaauw voor ogen hadden, viel van iedereen de mond open toen de Alaskahaven uitgevaren werd. Vanaf de platbodem, die nog iets dieper in het water lag vanwege de overbelasting, was het zicht op de schepen fenomenaal en niet te overtreffen.

Direct kruisten we het marinefregat Hr. Ms. Tromp, waarbij we op nog geen vijftig meter onder de boeg doorvoeren. Iedereen zette als een malloot zijn camera in stelling. Een kwartier lang hadden we het beste uitzicht op Sail, terwijl we met een bootje van de organisatie en wat exclusieve goodwill van de politie tegen de stroom invoeren op weg naar een welverdiende lunch.

Experimenteren

Op de Ocean Diva waren belangrijke fabrikanten als Canon, Nikon, Panasonic en Sony aanwezig en in opperbeste stemming. Echt zaken deden ze niet - voor verkoop was het niet het juiste moment - maar iedereen wilde wel even de objectieven op zijn (of een geleende) camera schroeven.

Terwijl de meesten natuurlijk hun eigen body hadden meegenomen, keek ik de mannen van Canon lief aan en ging aan de slag met een 1D Mark III met 16-35mm en 70-300mm-objectief.

Op het bovendek is naast mij is ook Jeff Luimes aan het experimenteren, niet met een andere, maar met zijn eigen camera. Samen met zijn vader, fotografiedocent Joop Luimes, vaart hij mee om zijn apparatuur een beetje te leren kennen en zegt het ‘erg leuk’ te vinden. “Maar op het kleine bootje was nog mooier”, geeft hij toe, terwijl zijn vader instemt.

Ocean Diva

Dennis Ekelschot deed samen met zijn schoonzoon Rick de Hoop mee aan de Kamera Express-prijsvraag, zodat als een van de twee won, de een de ander zou meenemen. Ze wonnen allebei en namen collega-fotografen Niels Landgraf en Jeroen Peeters mee.

Hoewel de luxe van de Ocean Diva ze wel bevalt, is het tijdens de korte trip met het kleine bootje waar ze de beste plaatjes geschoten hebben. “Onvergetelijk”, beamen ze in koor. “Het was het wachten niet waard, maar maakt een hoop goed”, aldus Rick.


Uniek

Door de ‘samenloop van omstandigheden’ viel een prachtige dag voor een groepje fotografie enthousiastelingen bijna in het water. Daarentegen krijgen we een unieke ervaring met fotomomenten die onovertroffen zijn. Terwijl het op het dek van de Ocean Diva dringen geblazen was om een goed plekje te veroveren, kon iedereen vanaf de platbodem alles vanuit een perfect perspectief vastleggen.

Ons geduld werd beloond met mooie plaatjes en een gevulde maag, terwijl de fabrikanten trots hun waar toonden en Kamera Express wat nieuwe klanten kon trekken. Op het water loopt alles toch net wat vloeiender.

Foto's © Jorrit Dijkstra

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie