Sacha de Boer gaat volledig voor fotografie, stopt bij de NOS

Julian 3760 1
Sacha de Boer presenteert op 3 mei haar laatste NOS Journaal. De presentator zet haar vaste baan aan de kant ten gunste van haar fotografie. Met haar camera wil ze zich richten op het maken van langere verhalen.

Tien jaar lang presenteerde Sacha de Boer het Achtuurjournaal. In een persbericht verklaart de NOS dat ze nu besloten heeft om zich op andere dingen te gaan richten. Die 'andere dingen' lijken met name betrekking te hebben op fotografie. Sacha de Boer combineerde haar werkzaamheden als anchor van het NOS Journaal al langere tijd met fotografie.

Trouwe lezers van DIGIFOTO Pro herinneren zich wellicht nog het interview met Sacha de Boer in editie 1.2008. Onlangs gingen we nogmaals in gesprek met Sacha, in digifoto Starter 1.2013 (nu in de kiosk) is een nieuw interview te lezen. In het interview liet ze ons al weten dat aar hart bij de fotografie ligt. Op zevenjarige leeftijd begon ze met fotograferen, toen ze een camera van haar oma kreeg.

Sacha over haar vertrek

In het persbericht licht Sacha haar vertrek toe:

'Met pijn in het hart neem ik afscheid van de NOS en mijn collega’s. Ik heb hier al die jaren met ongelooflijk veel plezier gewerkt. Maar na 21 jaar dagelijkse deadlines heb ik op dit moment enorme behoefte aan 'slow journalism'. Geen waan van de dag, maar langer aan een verhaal werken. Dieper ergens op ingaan. Als journaalpresentator ben je generalist; je weet een beetje van veel onderwerpen. Ik wil meer de kant op van een specialist; veel weten van weinig. En deze weg sla ik graag in samen met mijn fotocamera. Afgelopen jaren heb ik mijn werk bij de NOS en fotografie goed kunnen combineren, maar mijn fotografie neemt zo'n vlucht dat ik steeds vaker interessante klussen moet weigeren. Voornamelijk door tijdgebrek. Nu ik tien jaar het Achtuurjournaal heb gepresenteerd, leek me dat een mooi moment om iets anders te gaan doen en me onder andere meer te gaan richten op fotografie.'

Loopbaan

Na haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam werkte Sacha de Boer op verschillende nieuwsredacties. In 1996 begon ze bij de NOS, als verslaggever voor het Journaal en samen met Tom Egbers een duo vormde in het programma Studio NOS. In 2003 werd Sacha een van de vaste presentatoren van het NOS Journaal van 20.00 uur. Op 3 mei presenteert Sacha de Boer haar laatste Achtuurjournaal.

afbeelding van marc wallican

Groot gelijk, ik zou moeten een BN-er zijn ik deed het ook. Na 24 jaar heb ik me ook gewaagd, al bijna 2 jaar bezig en nog geen spijt van gehad...