's Werelds eerste digitale 'Rangefinder'

Redactie 1195 0
Seiko Epson heeft in Japan 's werelds eerste afstandsmetende, digitale camera gelanceerd.

De Epson Rangefinder Digital Camera R-D1 kwam tot stand in samenwerking met het bedrijf Cosina, dat specialist is in optische technologie in de productie van cameralenzen.


Epson wilde de afstandsmetende camera nieuw leven in blazen, nu de methode dreigt te verdwijnen door de opkomst van digitale fotografie. Epson denkt dat daarmee unieke, creatieve fotografeermogelijkheden verloren zouden gaan.

'Look-and-feel'


Met naar eigen zeggen volledige aandacht voor details ontwikkelden Epson- en Cosina-techneuten de R-D1. Met het
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
toestel gaat Epson tegen de huidige tendens op de markt in: die van digitale camera's die desgewenst volautomatisch beelden kunnen produceren. De Digital Rangefinder R-D1 van Epson/Cosina kan dat dus niet. "We willen de 'look-and-feel' van de betrouwbare, analoge camera in de handen van de digitale fotograaf brengen", aldus een verklaring van Epson.

Afstandsmeter


De R-D1 is 's werelds eerste afstandsmetende, digitale camera. Het toestel heeft een ingebouwd mechanisme die de afstand meet tot objecten op basis van driepuntsmeting. De fotograaf stelt
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
de camera scherp door twee beelden die licht van elkaar vari?ren over elkaar heen te leggen met de afstandsmeter. Vergeleken met een autofocussysteem zijn de prestaties niet anders, zelfs niet als u van lenzen wisselt.

Scherpstelling


Scherpstelling wordt volgens Epson snel bereikt en met zo'n nauwkeurigheid dat deze dicht bij het menselijk oog zit, zelfs op donkere locaties. Daarnaast wordt bij de camera het blikveld niet geblokkeerd door de actie van de traditionele sluiter in andere camera's (dankzij de het
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
reflexsysteem), zodat de fotograaf volgens Epson geen enkel moment mist.

Leica


De R-D1 kent als eerste camera ter wereld Leica L- en M-fittingen. Dit zal vooral de professionele fotograaf aanspreken bij wie lenzen voor deze fitting doorgaans hoog aangeschreven staan. Er zijn meer dan 200 geschikte lenzen geproduceerd sinds fotografie bestaat. De R-D1 geeft gebruikers dus de mogelijkheid prima lenzen van vroeger opnieuw te gebruiken op een nu digitale camera. De R-D1 gebruikt een zoeker die volgens Epson bijna precies dezelfde weergave heeft als mensen zien als ze met het blote oog een scene waarnemen.

Debuut


De Epson R-D1 maakt zijn publieke debuut op de 2004 Photo Expo die van 19 tot en met 21 maart in Tokyo werd gehouden. De camera is vanaf de zomer van 2004 in de winkel verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs is circa 3000 euro inclusief BTW.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie