Russische miljardair installeert ‘paparazzischild’ op superjacht

Julian 836 0
Roman Abramovitsj, de Russische oliemagnaat die onder meer voetbalclub Chelsea tot zijn bezit mag rekenen, heeft zijn nieuwste superjacht uitgerust met een ‘paparazzischild’, dat fotograferen onmogelijk moet maken.

De Eclipse, het nieuwe gigajacht van de miljardair, voer vorige week voor het eerst uit. Volgens de Sunday Times is het extreem dure schip uitgerust met een ‘paparazzischild’. Het schild zou gebruik maken van infrarood en lasers en nabije camera’s en ccd-sensoren kunnen detecteren. Vervolgens wordt een sterk geconcentreerde lichtstraal afgeschoten op de camera, wat fotograferen onmogelijk moet maken.

Hoe het systeem exact werkt is niet duidelijk. Cnet stelt dat het systeem mogelijk is gebaseerd op technologie die sinds 2005 in ontwikkeling is bij het Georgia Institute of Technology.

Het schip is niet alleen voorzien van een ‘fotografenschild’, de romp en de ramen zijn bestand tegen raketaanvallen en een miniduikboot is aanwezig om snel te kunnen vluchten voor eventueel gevaar. Voordat het schip op 22 december geleverd wordt aan de eigenaar, zal nog een raketafweersysteem geïnstalleerd worden.

Het superjacht is voorzien van twee helikopterlandingsplaatsen, twee zwembaden en alle 24 gastcabines zijn voorzien van een 72-inch HDTV. De Eclipse benodigd minimaal 60 man aan personeel. Waaronder een beveiligingsteam bestaande uit ‘hand-picked’ veteranen van het Franse vreemdelingenlegioen.

De bouw van het immense jacht zou ruim 800 miljoen euro gekost hebben. De exacte lengte van het schip is nog niet vrijgegeven. Maar een woordvoerder van ThyssenKrupp, de bouwer van het vaartuig, zegt dat de Eclipse het langste jacht ter wereld wordt. Dat record ligt momenteel op 160 meter, bij het jacht van de kroonprins van Dubai. Abramovitsj heeft al het grootste privévliegtuig op zijn naam staan, een Boeing 767, bijgenaamd ‘the Bandit’.