Ruimtefoto van duizend miljard pixels

Redactie 1831 0
Vergeet de gigapixelpanorama-wedloop, want met 111 of 150-gigapixels kom je er niet. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een enorme 'kleurenfoto' gemaakt van het heelal: 1 biljoen (duizend miljard) pixels groot.

De foto is gemaakt door een team van de Sloan Digital Sky Survey en bestaat uit zeven miljoen losse foto's van ieder 125 miljoen pixels. De foto is met name bestemd voor professionele astronomen en 'burgerlijke wetenschappers', zoals zij enthousiastelingen zelf noemen. Alle data die verzameld is, vind je terug op de site van de SDSS.


Lawrence Berkeley Laboratorium

Om de plaat is zijn geheel te bekijken zijn ongeveer een half miljoen hdtv's nodig. Aan hoeveel voetbalvelden dat gelijk staat heeft het Lawrence Berkeley Laboratorium in Californië, een onderzoeksinstelling van de Amerikaanse overheid van waaruit de foto is gemaakt, niet bekendgemaakt. Op de foto is ongeveer een derde van het heelal te zien, zo'n half miljard individuele sterren.

30 terabyte

Astronomen verbonden aan de instelling zijn al sinds 1998 bezig met het fotografen van het heelal. Die afbeeldingen gebruiken zij om te zoeken naar nog onbekende sterren, asteroïden, melkwegstelsels en andere hemellichamen. In 2009 zijn ze begonnen aan een nog grotere afbeelding, welke in 2014 klaar moet zijn. Hoeveel groter deze wordt ten opzichte van de 30-terabyte grote versie die nu is afgerond, is nog niet bekend.

Het team van de Sloan Digital Sky Survey heeft ook een animatie gemaakt die de immense grootte van de foto weergeeft:

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie