Rotterdam oninteressant vanuit de lucht

Redactie 1305 0
Luchtfoto's kunnen een prachtig overzicht van een gebied vormen, denk maar aan 'Last Call' van Judith Stieneken. Zij won er Photography Book Now mee, iets dat Dick Sellenraad met 'De bovenkant van Rotterdam' niet zal lukken.

Dick Sellenraad heeft uren boven Rotterdam moeten vliegen om deze derde editie van De bovenkant van Rotterdam vol te krijgen. Natuurlijk niet zo heel moeilijk als je eigenaar van Aeroview Film & Fotoproducties bent. Sellenraad heeft zich voor dit 240 pagina's tellende boekje dan ook niet laten beperken tot één locatie; hij heeft zowel de verste uithoek als het meest centrale punt van de Maasstad vastgelegd. Dit had natuurlijk een mooi overzicht van de havenstad op kunnen leveren, maar de foto's van Sellenraad zijn daar helaas niet goed genoeg voor. Alles staat erop, dat is niet te ontkennen, maar zelden staat er een foto tussen die je ook echt meesleept. Het maakt de architectonische en planmatig interessante stad er in ieder geval niet aantrekkelijker op.

Rotterdam

De bovenkant van Rotterdam, of 'Rotterdam from the top' zoals de internationale titel luidt, begint met een lang voorwoord van Peter de Lange. Interessant voor diegene die nog niet zoveel over de Rotterdam weten, terwijl de foto's juist Rotterdammers het meest aan zullen spreken. Of je nu in Ommoord, Kralingen, Delfshaven of het centrum woont, Sellenraad is over je wijk heengevlogen en heeft daarbij waarschijnlijk wel je huis gefotografeerd. Veel meer dan dat is De bovenkant van Rotterdam ook niet: een fotoboek met luchtfoto's zoals ze overal gemaakt worden. Niet speciaals, niet verrassends en weinig blijk van creativiteit. 


Havens

Mocht je echter bovenmatig geïnteresseerd zijn in havens en industrie, dan zullen er wel een aantal plaatjes in het boek staan die je aan zullen spreken. Met name de foto's van de Rotterdamse havens hebben iets meer dynamiek en laten daarbij wat leven zien. Het zijn dan ook de foto's van de containeroverslag, de auto-terminal en de vele kanalen die het boek ervan behoedt niet als toeristisch boekje in een schap bij de VVV te eindigen. De bovenkant van Rotterdam biedt niets nieuws, enkel een middelmatig kijkje op een stad die al vaker, vele malen beter vastgelegd is.

Foto's © Dick Sellenraad

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie