Ron Galella – Jackie: My Obsession

Redactie 1477 0
Ron Galella geldt als de meest controversiële celebrityfotograaf van de Verenigde Staten. Time noemde hem zelfs de 'godfather' van de Amerikaanse paparazzi-cultuur. Zijn grootste slachtoffer was Jacqueline Kennedy-Onassis, die voor hem een obsessie vormde.

Newsweek noemde hem een ‘Paparazzo Extraordinaire’ en Miami Herald News sprak van een ‘Paparazzi Superstar’. Feit is dat de tachtig jarige Ron Galella door zijn foto’s ook zelf tot icoon uitgroeide. De beroemdheden konden ondertussen zijn bloed wel drinken en Jacqueline Kennedy-Onassis (1929-1994) misschien wel het meest van allemaal.

Tentoonstelling

Onder de titel ‘Jackie: My Obsession’ presenteert Galerie Wouter van Leeuwen in Amsterdam daarom een reeks foto’s van Jackie O. uit het rijke oeuvre van Ron Galella. Vintage foto’s die ertoe hebben bijgedragen dat Jackie de status van icoon kreeg en die haar beeltenis in het collectieve geheugen hebben gegrift. 

Obsessie

Vanaf haar huwelijk met Aristoteles Onassis, in 1968, is Jackie doelwit van de paparazzi en van Ron Galella in het bijzonder. Op bijna obsessieve wijze jaagde hij op zijn favoriete prooi. Of ze nu haar appartement aan New Yorks Fifth Avenue uit kwam, jogde rond haar buitenhuis in Martha’s Vineyard of zich met Onassis ontspande op diens privé-eiland in de Griekse wateren: telkens weer is daar de camera van Galella. 

Galella's beroemdste foto: Windblown Jackie (1971). Foto © Ron Galella

Smash his camera!

In haar jaren als Amerika’s First Lady werd Jackie Kennedy een stijlicoon, immer gekleed in haute couture. Het publiek kent haar vooral van de foto’s van Galella, als slanke vrouw in jeans en zwarte coltrui, met grote zonnebril op en Hermès-sjaaltje om. Foto’s die meestal tegen haar zin genomen werden. In 1969 riep ze uit pure wanhoop en frustratie naar haar lijfwacht: 'Smash his camera!'

Straatverbod

In 1982 dwong Jacqueline Kennedy-Onassis via de rechter een straatverbod af; op straffe van zeven jaar cel en 120 duizend dollar boete moest Galella honderd meter van haar en haar kinderen verwijderd blijven. Desondanks maakte Galella zijn meest bijzondere foto’s juist van grote afstand. De met een telelens geschoten, grofkorrelige beelden accentueerden Jackies natuurlijke elegantie.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie