Rollocam Hercules is gemotoriseerde cameradolly in broekzakformaat

Rollocam Hercules is gemotoriseerde cameradolly in broekzakformaat

PieterMolenaar 2324 0
Op crowdfundingplatform Kickstarter is een project geplaatst voor een compacte, gemotoriseerde cameradolly voor cameras tot een gewicht van 9kg. Door het slimme ontwerp met drie wielen kan de Rollocam Hercules gebruikt worden voor vloeiende camerabewegingen voor video in rechte lijn of met draaiing.

Voor professioneel ogende videoshots waarbij de camera een vloeiende beweging maakt, wordt door filmmakers vaak een zogeheten sliderrail of een camera-dolly ingezet. Volgens de bedenkers van het Kickstarterproject Hercules is het opzetten daarvan echter tijdrovend en daardoor op locatie niet altijd mogelijk. Ook is de apparatuur daarvoor relatief zwaar en duur. De programmeerbare en gemotoriseerde Hercules camera-dolly is volgens de makers klein genoeg voor een broekzak en is gebruiksklaar binnen 30 seconden.

Gemotoriseerde stang

Op de Kickstarter-pagina is te zien dat de Hercules camera-dolly uit twee delen van stevig aluminium bestaat. Het ene deel is smal en langwerpig met aan de uiteinden twee beweegbare wieltjes, een statiefschroef en een ronde uitsparing. De andere component van de Hercules is een stang, met aan de ene kant een gemotoriseerd wieltje en aan de andere kant een bedieningsknop. Drie led's geven de gekozen bewegingsinstelling aan. De stang past in de uitsparing van het eerste deel en wordt vastgeklemd.

Kleinste cameradolly

Een enkele AAA-batterij zorgt voor de energie van de elektromoter in de stang en het aansturingsgedeelte. Deze batterij volstaat voor een continu gebruik tot anderhalf uur of vijf dagen in time-lapse-modus. De Hercules weegt slechts 110g, kan een smartphone of een camera tot 9kg dragen, en is in gedemonteerde staat slechts 11,5cm lang.

Recht, krom en panorama

De Rollocam Hercules biedt de gebruiker de keuze uit vier verschillende bewegingsmodes en -doeleinden: een draaiende beweging waarbij de twee wieltjes de kromming bepalen, een panorama-modus waarvoor de optionele panorama-basisplaat aangeschaft moet worden en de traditionele lineaire dollybeweging. Ook kan de Hercules geprogrammeerd worden voor timelapse-fotografie.

Accessoires

Voor een zo vloeiend mogelijke camerabeweging in rechte lijn levert Rollocam optioneel een aluminium geleidingsrail, met instelbare pootjes aan de uiteinden, en een vervangende 'bracket' met twee niet-draaibare geleidingswieltjes. Ook levert het bedrijf voor slidergebruik wieltjes met grotere diameter vanwege de opstaande randen van het railprofiel. Voor camera's met wat grotere lenzen is een ondersteuningsplaat beschikbaar om het gewicht beter te verdelen. 

Prijs en beschikbaarheid

Op Kickstarter start de basisversie van de Rollocam Hercules voor 99 dollar, maar in de winkel zal deze 150 dollar kosten. Alle Hercules-versies, behalve het instapmodel, zijn voorzien van een magnetische sensor in de aandrijfstang, zodat eenvoudig een begin- en eindpunt voor de beweging aangegeven kan worden.

De meest uitgebreide Hercules-bundel met alle accessoires is op Kickstarter te krijgen voor 329 dollar. De Rollocam Hercules is vanaf december dit jaar wereldwijd verkrijgbaar. Rollocam heeft zijn doelstelling van 25.000 dollar voor het Kickstarter-project ruimschoots gehaald: met nog 22 dagen te gaan voor de deadline is al meer dan 150.000 dollar opgehaald.