Rolleiflex Hy6 weer in productie

Redactie 1604 0
Het leek er op dat er geen toekomst meer was voor het failliete Franke & Heidecke, maar een jaar na hun ondergang hebben een aantal werknemers de productie weer hervat. Onder de naam DHW Fototechnik maken ze ook een vernieuwde versie van de Hy6.

Hans Hartje is degene die de wederopstanding op zijn geweten heeft. Eind 2009 begon  hij met een investering van 25.200 euro DHW Fototechnik. Het doel was de productie en verkoop van camera's en onderdelen die Franke & Heidecke beroemd hebben gemaakt te hervatten. Met succes. Hartje, nu directeur van DHW, was voorheen partner en managing director bij Franke & Heidecke. “Wij hadden het idee dat het bedrijf kan overleven en doorgaan met het produceren en verkopen van onze producten. Dus gingen we meteen aan de slag”, aldus Hartje in een interview met BJP.

Hy6

Frank & Heidecke stond bekend om de productie van hun Rolleiflex middenformaat­camera's, met als meest recente succes de Hy6. Deze werd geproduceerd voor Sinar en Leaf, twee bedrijven die ernstig last hadden van het faillissement van Franke & Heidecke. Beide hebben de Hy6 naderhand uit hun assortiment gehaald.

DHW Fototechnik heeft de productie van de Hy6 echter weer hervat. “Wanneer een camera als deze op de markt wordt gezet, moet je letten op de feedback en het ontwerp eventueel aanpassen. Dat werd in het verleden niet gedaan. Daarom hebben wij de camera onder de loep genomen en aangepast. Ik ben er van overtuigd dat de Hy6 nog steeds een kans maakt op de huidige, hybride fotografiemarkt”, aldus Hartje.

Succes

De aangepaste Hy6 is geschikt voor zowel digitale als analoge achterwanden van verschillende fabrikanten, waaronder Sinar en Leaf. Hoewel de camera er precies als zijn voorganger uitziet en ook dezelfde kwaliteit levert, is het volgens Hartje de binnenkant waar de wijzigingen hebben plaatsgevonden. “En we hebben nu voorraad”, ligt hij toe. “Dus er is geen wachtlijst meer.”

Rollei 35

Bij Franke & Heidecke werkten meer dan 130 mensen; DHW moet het met een uitgedund team van vijftig werknemers zien te doen. Maar toch kunnen ze alle producten produceren en, zo zegt Hartje, “we zijn nog succesvol ook.” Dit jaar was DHW Fototechnik zelfs aanwezig op de Photokina.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie