Rollei komt met reeks filters

Rollei komt met reeks filters

Jasper van Bladel 1864 2
Camerafabrikant Rollei lanceert een nieuwe reeks ronde filters. De reeks bestaat uit grijsfilters, polarisatiefilters en UV-filters. Ze zijn volgens de fabrikant gemaakt van hoogwaardig Japans glas en maar liefst zestienvoudig gecoat.

Dat maakt dat deze filters water-, olie- en vuilafstotend en krasbestendig zijn. De reeks grijsfilters bestaat uit twee variabele grijsfilters: Profi Fotofilter ND2-400 en Profi Fotofilter ND2-2000. Deze filters combineren de eigenschappen van een klassieke grijsfilter met een filter met variabele grijsdekking. Deze filters zijn geschikt voor fotografen die graag de regie in eigen handen nemen en zelf willen spelen met licht. Per foto kun je de gewenste hoeveelheid licht bepalen. De variabele grijsfilter is verkrijgbaar vanaf €54,99.

Stops

Ook komt Rollei ook met een Profi ND Fotofilter set. Deze set bevat drie grijsfilters met verschillende intensiteitsniveaus: ND8 (3 stops), ND64 (6 stops) en ND1000 (10 stops). De grijsfilters zijn uitermate geschikt voor het maken van foto’s met lange sluitertijden en zorgen voor bijzondere vervloeiings- en veegeffecten. Deze set is verkrijgbaar vanaf €69,99.

Reflecties

De Profi Polarisatiefilter zorgt dat lichtreflecties op niet-metalen oppervlaktes verminderd worden en brengt de natuurlijke kleur en het karakter van het onderwerp naar voren. Ook intensiveert de filter de kleurverzadiging en het beeldcontrast. De Profi Polarisatiefilter is geschikt voor brandpuntsafstanden tot 400 mm. Prijs: vanaf €29,99.

Profi UV-filter

De ultradunne Profi UV-filter is ideaal om te gebruiken bij sterk zonlicht. De filter zorgt dat de beelden niet versluierd worden door UV-straling. De filter blokkeert ultraviolet licht, wat zorgt voor foto’s met intense kleuren en een hoog contrast. Ook beschermt de Profi UV-filter het objectief tegen krassen en vuil. Dit Profi UV-filter is verkijgbaar vanaf €14,99.
 

Meer informatie over filters van Rollei is te vinden op deze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anoniem

Je zult maar een Canon 400mm F5,6L hebben, dan is deze serie polarisatie filters niet geschikt:
De Profi Polarisatiefilter is geschikt voor brandpuntsafstanden TOT 400 mm.

afbeelding van RHBoks

Het gebruik van UV filters is overbodig, normaal objectief glas houd al bijna alle UV tegen, je moet juist speciale objectieven kopen om UV licht door te laten. (Nikon,Canon, Hasselblad ed) maken zulke objectieven.
Voor bescherming van je kostbare objectief moet je ook kiezen voor een kostbaar filter. Een filter van 14,95 is erg onwaarschijnlijk.
De beste bescherming (ik zie te weinig fotografen met deze oplossing) is een goede zonnekap liefst een van sterk lichtmetaal.

Voor grijsfilters en polarisatie filters is het een ander verhaal deze zijn buitengewoon nuttig maar ook hier is kwaliteit belangrijk, ik zeg niet dat het goede merk Rollei dat niet levert maar een algemene prijs voor een goed grijsfilter onafhankelijk van de fabrikant is toch wel gauw meer dan 100 euro. (denk aan Zeiss,Nikon,Canon,Rodenstock, Schneider, Leica)