Roger Cremers komt met boek ‘World War Two Today’

Roger Cremers komt met boek ‘World War Two Today’

Jasper van Bladel 967 0
Het is ondertussen zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, maar leven doet die oorlog nog altijd. Fotograaf Roger Cremers heeft dit fenomeen met zijn camera onderzocht. Hij komt met het boek ‘World War Two Today’.

Het boek ‘World War Two Today’ verschijnt op 21 april, tegelijkertijd met een gelijknamige nieuwe tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam. In het boek toont Cremers hoe de Tweede Wereldoorlog en de herdenking ervan wordt beleefd in diverse landen. Doordat de oorlog steeds verder in de geschiedenis verdwijnt en er dus ook steeds minder mensen zijn die hem lijfelijk hebben meegemaakt, zoeken mensen naar nieuwe manieren om die oorlog te duiden.

Foto: Roger Cremers

Recreatie

Het valt Cremers op dat de scheidslijn tussen herdenken en recreëren aan het vervagen is. Auschwitz leek bij een bezoek van de fotograaf bijna een recreatiepark, in plaats van het concentratiekamp waar zoveel gruwelen hebben plaatsgevonden. Deze bijzondere observaties maakten dat Cremers het onderwerp meer diepgaand wilde onderzoeken.

Invalshoeken

De fotograaf belicht de oorlog vanuit diverse kanten. Hij bezoekt mensen die het leed nog altijd bij zich dragen, maar ook de toeristenbussen. Ook fotografeerde hij enkele re-eneactments, waarbij delen van de Tweede Oorlog minutieus worden nagespeeld.

Foto: Roger Cremers

Het boek, dat uitgegeven wordt door uitgeverij Lecturis, verschijnt dus 21 april, bevat 160 pagina’s en zal €35 euro kosten. De gelijknamige tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam loopt van 21 april tot en met 25 september.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper