Rode iXY tovert je iPhone om in een recorder

jesse kraal 2237 0
Een telefoon heb je eigenlijk altijd bij je, als fotograaf zijnde je camera ook. Rode maakt het nu wel heel gemakkelijk om ook altijd een microfoon/recorder bij je te hebben. Snel een filmpje maken of een interview afnemen is met de iXY geen enkel probleem.

In de fototas van veel fotografen kom je een microfoon/recorder tegen. Niet alleen om te gebruiken tijdens het filmen, ook voor interviews, notities of andere gesprekken kunnen ze van pas komen. Rode, een van de grote merken op het gebied van microfoons en recorders heeft een slim opzetstuk voor je iPhone bedacht die in combinatie met een bijbehorende app van je smartphone een meer dan volwaardige recorder maken.

Rode iXY

XY-opstelling

De naam van het apparaat, Rode iXY, verraad al een beetje om wat voor een microfoonopstelling het gaat. De twee microfoons staan namelijk in een xy-opstelling en hebben een bereik van 90 graden. Geluiden die van je zijkant of vanaf achter komen, worden dus niet of amper geregistreerd. Het meegeleverde windscherm moet er voor zorgen dat je ook van windruis weinig last heb.

Rode iXYNog niet voor de iPhone 5

Ben je een gadgetfreak die graag met het allernieuwste rondloopt, dan zul je nog even moeten wachten. De eerste serie iXY's is namelijk voorzien van de 'oude' Apple-connector en kan daardoor alleen worden gebruikt op oudere types iPhone en iPad. Overigens heeft Rode al wel aangegeven dat er ook aan een versie met de nieuwe Lightning-connector gewertk wordt. Een voordeel van de aansluiting via de connector is dat de koptelefoonuitgang nog bereikbaar is. Je kunt dus tijdens het opnemen meeluisteren om te controleren of de instellingen goed gekozen zijn.

Rode Rec-app

Tegelijk met de iXY presenteert Rode ook een speciale app: Rode Rec. Hiermee tover je je telefoon of tablet om in een volwaardige recorder. Niet alleen heb je controle over de opnamekwaliteit (tot maximaal 24-bit/96kHz), ook kun je ruisonderdrukking inschakelen, een equalizer toepassen en de geluidsnivea's in de gaten houden. Behalve een opnamemodule, kun je met de app ook je opnames bewerken en publiceren.

Prijs en beschikbaarheid

Rode's iXY is blijkbaar aangeslagen want al enkele uren na de aankondiging was het apparaat uitverkocht in de Rode-store. De microfoon kost 199 dollar en voor dat geld krijg je behalve de iXY zelf ook een windscherm en een opberghoes. De app zul je los moeten aanschaffen en kost 5,49 euro. Deze app is overigens ook zonder de iXY te gebruiken. Heb je nu een iPhone 4 of 4S maar overweeg je binnen afzienbare tijd over te stappen? Als je je iXY binnen dertig dagen na aankoop registreert, kun je voor 99 dollar upgraden naar de Lightning-versie. Nederlandse adviesprijzen zijn overigens nog niet bekend.

Rode iXY
Met de juiste houder voor je iPhone, kun je hem ook gebruiken direct op je dslr. Je kunt zelfs via de koptelefoonuitgang het geluid opnemen via je camera, zodat je achteraf niet hoeft te synchroniseren.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse