Robin Utrecht wint Xinhua News Award

sanne 2972 2
ANP-fotograaf Robin Utrecht wint de Xinhua News Award, de eerste prijs in een fotowedstrijd georganiseerd door het Chinese staatspersbureau Xinhua News Agency. Robin krijgt de award met een foto van een ondervoed kind in de Hoorn van Afrika.
Robin Utrecht

De award die Robin ontving werd uitgereikt in de categorie Best Professional Singles Award. Het kind dat hij fotografeerde werd onderzocht door een arts van Artsen Zonder Grenzen. Hoewel Robin zelf niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn – hij was voor ANP aanwezig bij de WK atletiek in Tokio, laat hij weten blij te zijn met de prijs: 'Dit is echt fantastisch. Zo’n grote internationale prijs doet me erg goed’, veltelt de fotograaf die kort geleden nog een prijs in Azië won.

Robin Utrecht kreeg in juli nog de merrit award bij de Yonhap International Press Photo Awards. Dat was met een foto van een hiv-kliniek in Johannesburg in Zuid-Afrika. 'Erg leuk dat er wederom in Azië aandacht is voor mijn werk’, laat Robin weten.

Over het moment waarop hij de foto maakte vertelt Robin het volgende: 'Het was een aangrijpend moment toen ik die foto maakte. Het kind lag zwaar ondervoed op de schoot van zijn vader. Terwijl het eigenlijk in goede handen was van een arts, keek het ventje de man met de angst in zijn ogen aan.’

Robin is de laatste jaren regelmatig op reportage in het buitenland. Naast zijn werk voor het ANP, fotografeerde hij de hongersnood en stammen in Ethiopië, het carnaval in Rio de Janeiro, de aardbeving in Haiti en de Arabische lente in Oman.

Landelijke bekendheid kreeg Robin in 2002 met zijn foto van de vermoorde Pim Fortuyn in het mediapark in Hilversum. Hij won er dat jaar de Zilveren Camera mee. Eveneens werd hij Fotojournalist van het jaar. De jaren die volgden, sleepte hij verschillende prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij de Sony World Photography Award in 2008, vorig jaar nog de eerste prijs bij de wedstrijd van National Geographic en een eervolle vermelding bij World Press Photo.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Nico van dijk

Een terechte erkenning voor een van de beste fotografen van dit moment.
Top!!

afbeelding van anco kolstee

Zo, die komt binnen zeg. Wat een geweldige foto...