Robert Whitaker overleden

sanne 2234 0
Robert Whitaker, de fotograaf die bekend werd om zijn controversiële coverfoto van The Beatles, is op 71-jarige leeftijd overleden. Whitaker fotografeerde naast The Beatles ook andere beroemdheden en verschillende oorlogen.

Op 20 september overleed Robert Whitaker aan de gevolgen van kanker. De fotograaf bedreef veel verschillende fotografievormen en werd in eerste plaats bekend met zijn beelden van The Beatles, zo is te lezen in The New York Times.

Toen Whitaker in 1961 naar Australië verhuisde waar hij een eigen studio betrok, raakte hij in contact met de band. De meest spraakmakende foto die hij van hen maakte, was het coverbeeld dat al snel bekend werd onder de naam 'butcher cover'. Het beeld dat op het verzamelalbum 'Yesterday and Today' zou prijken, toont de bandleden gehuld in witte slagersjassen bedekt met stukken rauw vlees. Omdat het beeld voor veel opspraak zorgde, werd het al snel vervangen door een andere foto van Whitakers hand. Dat kon echter niet verhinderen dat er al 25.000 exemplaren over de toonbank waren gegaan.

The Beatles - Robert Whitaker

Behalve dat Whitaker de bandleden van The Beatles in gezamenlijke en afzonderlijke foto's vastlegde, fotografeerde hij ook beroemdheden als Eric Clapton en Mick Jagger. Hij richtte bovendien zijn lens op de oren, mond en neus van Salvador Dali in een poging zijn surrealistische denkwijze te vatten.

Vanaf de jaren zeventig werd Whitaker ook actief als oorlogsfotograaf. Hij reisde af naar Cambodja om de conflictsituatie aldaar vast te leggen en bezocht Vietnam, Bangladesh en het Midden Oosten om dezelfde reden.

Toen Whitaker als fotograaf stopte, verhuisde hij met zijn gezin naar een boerderij in Engeland. Nadat hij gewond raakte bij een auto-ongeluk, begon hij zijn foto's te categoriseren en te publiceren. Zijn werk kwam op verschillende exposities terecht, waaronder in het National Portrait Gallery te Londen. Robert Whitaker zette ook voet op Hollandse bodem. Dat deed hij in 2008 tijdens de IQ Kunstuitleen waar hij zijn visie geeft op Nederlandse steden en idolen, zoals te zien is in het filmpje.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne