Robert Vos wint Zilveren Camera 2008

Julian 544 0
Unaniem koos de jury Robert Vos tot winnaar van de Zilveren Camera 2008. Uit het juryrapport blijkt toch enige teleurstelling over de inzendingen; er zijn volgens hen weinig goed samengestelde series.

Zondag 18 januari werd in het fotomuseum Den Haag de uitslag van de Zilveren Camera 2008 bekend gemaakt. De jury koos unaniem voor de foto van ANP-fotograaf Robert Vos. "Fotojournalistiek en fotografie komen perfect samen. Maarten van der Weijden overwon kanker en werd Olympisch kampioen. Daar praten mensen 25 jaar later nog over.” Aldus het juryrapport.


Foto: Robert Vos

Commentaar
Uit het juryrapport blijkt de organisatie enigszins teleurgesteld te zijn over de inzendingen. Volgens de jury is de top ‘smal’ en kunnen fotografen blijkbaar moeilijk afstand doen van hun beste foto’s. Het valt de jury op dat er weinig goed samengestelde series zijn.

“Er is veel werk gezien, maar de jury heeft ook veel fotografen gemist. De jury wil graag de beste foto’s op tafel hebben en nodigt alle fotografen uit werk in te sturen. Misschien ligt hier ook een taak voor beeldredacties. Het maakt niet uit of het al gepubliceerd is geweest, of dat het gemaakt is voor internet. De jury ziet de prijs de Zilveren Camera graag voorop lopen in de ontwikkelingen van de fotojournalistiek.”

Fotojournalist van het jaar
Joost van den Broek is uitgeroepen tot ‘fotojournalist van het jaar 2008’. Het is niet de eerste keer dat de Volkskrant-fotograaf er met de prijs vandoor gaat, ook in 2006 won van den Broek dezelfde prijs. De jury noemt hem een allround vakman. Hij stuurde onder andere treffende foto’s in van een moeilijk fotografeerbaar onderwerp als de kredietcrisis.

Canonprijs voor jong talent

De 28-jarige Kees van Veen wint de Canonprijs voor jong talent (tot 30 jaar). Hij fotografeerde het dagelijks leven van een Groningse boer. De jury omschrijft zijn foto’s als “gemaakt op intuïtie, in vriendelijke kleuren en onaangetast door de software van de computer. Werk van overtuigende kwaliteit.”
Van Veen fotografeert vooral in het Noorden van het land. Voor de jury een wens die eindelijk wordt verhoord: “Vele jaren hebben we in onze rapporten verzucht dat we nu wel genoeg aids-ellende, vluchtelingenkampen en oorlogsslachtoffers in verre landen gezien hadden. Altijd vergezeld van de oproep om in eigen land rond te kijken en te fotograferen.”