Rob Hornstra krijgt geen persvisum meer van Rusland

Ymke Frijters 1564 0
De Russische overheid weigert fotojournalist Rob Hornstra een nieuw persvisum te verstrekken. De fotograaf werkt samen met journalist Arnold van Bruggen aan 'The Sochi Project', een project over de regio rond Sotsji, waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Fotograaf Rob Hornstra is de eerste Nederlandse journalist die sinds de val van de Sovjet Unie zijn persvisum en accreditatie kwijtraakt, zo maakte hij bekend op Facebook. Hij werkt sinds 2009 samen met journalist Arnold van Bruggen aan The Sochi Project, een project waar ze een accreditatie voor kregen via Vrij Nederland. Het project gaat over de regio rond Sotsji, de plaats waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden. Sotsji is een subtropische badplaats vlakbij de gewelddadige regio Noord-Kaukasus. Het worden de duurste spelen ooit.

Van Bruggen wacht nog op de uitslag van zijn visumaanvraag, maar hem staat zeer waarschijnlijk hetzelfde te wachten als Hornstra. Het weigeren van de visa heeft vermoedelijk te maken met hun werk in Noord-Kaukasus, een gewelddadige en onvoorspelbare regio. Hoewel de oorlog in Tjetsjenië voorbij is, woedt daar nog steeds veel politiek verzet. Het journalistieke duo publiceerde een half jaar geleden het boek 'De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova', met daarin hun bevindingen uit die streek.

Het werk van Hornstra en Van Bruggen maakt deel uit van het culturele programma tussen Nederland en Rusland, het is vanaf 18 oktober te zien in het prestigieuze Moskouse kunstmuseum Winzavod. De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door de overheid in Nederland en Rusland. Het duo zal niet aanwezig zijn bij de inrichting en de opening. Hornstra zegt in een reactie aan de NOS dat hij het vreemd vindt dat hij Rusland niet meer in mag. Volgens hem worden de foto's niet gebruikt in internationale media. 'Dat ze ons zo serieus zouden nemen, dat beschouw ik eigenlijk maar als een compliment', zegt Hornstra.

'The Sochi Project: A Atlas of War and Tourism in the Caucasus' is van 25 oktober tot en met 2 maart te zien in het FoMu in Antwerpen. Thema's als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme vormen de rode draad in het project.

Rob Hornstra
Afbeelding uit het boek 'De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova'

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke