Rijksmuseum verwerft 63 foto

Redactie 810 0
Het Rijksmuseum voegt 63 zwart/wit en kleurenfoto

Portretten
In de loop van de decennia portretteerde Paul Huf vele prominente Nederlanders op het gebied van politiek, kunst, wetenschap, showbusiness en sport. Onder meer Ramses Shaffy, Mies Bouwman, Joop den Uyl, Conny Stuart, Ossip Zadkine, Johan Cruijff, Sonja Barend, Wim Sonneveld, Boudewijn de Groot, Remco Campert, Jasperina de Jong met Cabaret Lurelei, professor Posthumus, Ellen Vogel, minister Toxopeus, Maarten ’t Hart en Boudewijn Büch. De foto’s zijn gemaakt in de beroemde studio van Huf. Of op locatie, zoals koningin Juliana, zittend op het grasveld voor Soestdijk.

Tentoonstelling
De foto’s waren tot voor kort in het bezit van de weduwe van Huf. Het Rijksmuseum verwerft de foto’s in het kader van de nieuwe opstelling. Na heropening van het hoofdgebouw zal de presentatie van kunst en geschiedenis in de nieuwe opstelling doorlopen tot en met de 20ste eeuw.

Paul Huf
Op 22-jarige leeftijd groeide Huf uit tot het boegbeeld van de Nederlandse fotografie. Zijn foto’s zijn puur en eenvoudig, maar altijd perfect geregisseerd. Huf maakte studiobeelden, glamourportretten, glossy modereportages en reclamecampagnes. Hij voorzag onder andere de decennialang lopende reclamecampagne ‘Vakmanschap is Meesterschap’ van biermerk Grolsch van foto’s. Paul Huf overleed op 9 januari 2002. Zijn naam leeft voort in de KLM Paul Huf Award, een onderscheiding voor jong internationaal talent.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie