Rijksmuseum toont nieuwe topstukken uit 20ste-eeuwse fotografie

Redactie 971 0
Het Rijksmuseum verwierf de afgelopen jaren met steun van advocatenkantoor Baker & McKenzie topstukken uit de twintigste-eeuwse fotografie. Vanaf 7 december is daarvan een expositie te zien in de Philipsvleugel van het museum.

Het museum kocht met behulp van het advocatenkantoor Baker & McKenzie inmiddels al meer dan dertig foto’s van internationale topfotografen als László Moholy-Nagy, Bill Brandt, Robert Capa en Helen Levitt. Ook kocht het museum fotoboeken van onder andere Man Ray. De foto’s die nu te zien zijn, worden vanaf de heropening van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum - in 2013 - in wisselende opstelling getoond.

Recentelijk

De meest recente aankoop van het museum (met steun van Baker & McKenzie én Vereniging Rembrandt) is een monumentale foto van de Bauhausfotograaf László Moholy-Nagy (1895-1946). Van Emil Otto Hoppé (1878-1972) worden twee foto’s getoond, beide vormstudies allereerst gericht op compositie, net als de foto van Moholy-Nagy.


Foto © Helen Levitt

Fotografie als wapen

De nieuwe aanwinsten belichten ook de documentaire kant van fotografie, onder meer met een indringend portret van een zwarte moeder en haar kind in een reportage over Harlem in de late jaren zestig (Gordon Parks). Ook is er een portret van twee mannen in de zuidelijke ‘Cotton States’ in Amerika, tijdens de crisis van de jaren dertig (Peter Sekaer). De expositie toont tevens werk van Lewis Hine, die in opdracht van de National Child Labour Committee kinderarbeid vast legde en fotografie gebruikte als wapen in zijn strijd tegen dit soort onrecht.

Foto © László Moholy-Nagy - Gezicht vanaf de Pont Transbordeur, Marseille 1929

Voorproefje

Met deze en vele andere recent verworven foto’s wil het Rijksmuseum zijn verzameling twintigste-eeuwse fotografie versterken. Deze presentatie van haar nieuwste aanwinsten is een voorproefje van wat er in het nieuwe Rijksmuseum getoond zal worden op het gebied van de fotografie.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie